U trendu

Milevski: Sunce iz Vergine ne mogu da koriste institucije

SKOPLJE – Ministar lokalne samouprave Severne Makedonije Goran Milevski izjavio je danas da Odluka vlade o uklanjanju u simbola Sunce iz Vergine važi za opštine, državne i lokalne institucije i da se sprovodi u skladu sa Prespanskim sporazumom između Skoplja i Atine, prenosi portal a1on.

„Odluka vlade je za lokalnu samoupravu. Sunce iz Vergine je uklonjeno sa makedonske zastave još 1995. godine i ne znam zašto se otvara to pitanje. Prespanski sporazum je jasan, da se ne koristi taj simbol za državne institucije, lokalne institucije i ta odredba sada je stupila na snagu. Prespanski sporazum je prihvaćen u Sobranju sa dvotrećinskom večinom i građani su upoznati sa odredbama tog sporazuma“, izjavio je Milevski.

Kada se radi o privatnom korišćenju tog simbola, Milevski je rekao da to ne može da se zabrani.

„Ja lično ne znam ko bi mogao da mi zabrani ukoliko želim da koristim taj simbol. Sigurno i u grčkim dvorištima može da se koristi bila šta i niko ne može to da zabrani. Isto je i kod nas, svako na privatnom imanju može da postavi šta želi. Nije ovo inkvizicija da proganjamo ljude, ali državne institucije moraju da poštuju zakon i naravno postoje sankcije“, objašnjava Milevski.

Na pitanje novinara o opštinama koje na svojim zastavama i grbovima imaju Sunce iz Vergine, ministar smatra da oni trebaju da promene simbole.

„Slažem se da treba da promene simbole, a mislim da za spomenike treba samo da se naznači da je reč o spomeniku iz antičkog, helenističkog perioda. Ne da se uklanjaju, već u fusnoti da se istakne iz kog perioda je taj konkretan spomenik. Mislim da je reč o nekoliko spomenika u Bitolju, Prilepu, kao i spomenici Aleksandra Makedonskog i Filipa Drugog“, naglasio je Milevski.

Makedonska vlada juče je preporučila lokalnim samoupravama u toj zemlji da poštuju obavezu iz člana osam stav tri iz Prespanskog sporazuma, koji predviđa uklanjanje Sunca iz Vergine na svim javnim mestim i uklanjanje iz javne upotrebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.