U trendu

Milo priznao da nema parlamentarnu većinu

Đukanović priznao da na 90 osto nema većinu

Lider DPS-a Milo Đukanović obratio se građanima nešto iza ponoći I saopštio da su preliminarni rezultati parlamentarnih izbora, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, pokazali da ta stranka ima 30 mandata, a sa tradicionalnim partnerima – 40, jedan manje od potrebnih za tesnu većinu.

On, međutim, poručuje da „borba za većinu još traje“, iako je, mimo broja mandata, jasno, po oceni posmatrača, da je na korak od poraza i kohabitacije, uprkos tome što, kako kaže, DPS pojedinačno ostaje najjača partija u Crnoj Gori.

Na osnovu 145. 000 prebrojanih glasova DPS je osvojio 30 mandata u Skupštini Crne Gore, rekao je Đukanović i dodao da sa tradicionalnim partnerima imaju 40 mandata.

Dodao je da rezultati još uvek pristižu I da je u ovom trenutku teško reći šta je potpuno pouzdana informacija.

“Dakle, borba za većinu poslaničkih mesta još uvek traje. Sačekaćemo I zvanične rezultate DIK I videti šta je naš konačni učinak”, rekao je Đukanović.

Istakao je, međutim, da ako se utvrdi da rezultati pokažu da neke druge partije imaju veću podršku, DPS će to ispoštovati.

“Respektovaćemo sve rezultate, ali ćemo sačekati zvanične rezultate DIK I ono sto se ustanovi kao izraz slobodne volje građana, a što predstavlja zakon koji će DPS poštovati”.

CeMI:Parlamentarnu većinu čine tri opozicione koalicije

Novu parlamentarnu većinu u Skupštini Crne Gore činiće tri opozicione koalicije – „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ i taj rezultat ne može doći u pitanje, rekao je sinoć direktor Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

Prema preliminarnim podacima na osnovu 88,4 posto obrađenog uzorka glasova, DPS je osvojio 29 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 28, „Mir je naša nacija“ 10 mandata, a „Crno na bijelo“ četiri.

Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka i po jedan Albanska lista i Albanska koalicija „Jednoglasno“.

Kada je reč o procentima, lista „DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović“ ima 34,8 odsto, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32,7 odsto, „Mir je naša nacija“ ima 12,5 odsto, „Crno na bijelo“ 5,7 odsto.

Socijaldemokrate su osvojile 4,2 odsto, Bošnjačka stranka 4,1 odsto, SDP – Jaka Crna Gora 3,1, Albanska koalicija „Jednoglasno“ 1,1 odsto, Albanska lista 1.5 odsto, HGI 0.2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

Picula: Visoka izlaznost znači velika očekivanja od parlament

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izjavio je sinoć da visoka izlaznost na parlamentarnim izborima znači i visoka očekivanja građana od parlamenta, a pred tim parlamentom posla je zaista mnogo, jer treba nastaviti pregovore sa Evropskom unijom.

„Na prvu loptu jasno je da je snažna politička polarizacija motivisala veliki broj građana da iskoriste svoje biračko pravo, ta polarizacija najbolje se vidi u skoro izjednačenim rezultatima dve vodeće koalicije, ali i rezultatima nekih novih političkih opcija, kao i u neuspesima nekih političkih opcija“, rekao je Picula za RTCG.

Kako je ocenio, mnogo toga zavisiće od postizbornog perioda i procesa formiranja novog parlamenta i nove Vlade i dodao da će podrška institucije EU zavisiti od ostvarivanja kvaliteta i ritma već preuzetih obaveza.

„I od onoga što je do sada Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu. Znamo da je Crna Gora već dosta toga odradila i da ima priznate rezultate“, rekao je Picula.

Prema njegovim rečima, EU će jasno podržati opredeljenje za nastavkom reformskih procesa u Crnoj Gori, ali i opredeljenje politike regionalne saradnje, kao i da EU očekuje da ta zemlja nastavi dobar posao koji je do sada obavila.

Kako je podsetio, dobro je da je Crna Gora prihvatila i novu metodologiju proširenja.

„Ja verujem da će upravo u periodu koji sledi, uz tekuće Nemačko predsedavanje, ta politika dobiti nešto čvršći okvir. Ali svakako da Crna Gora mora napraviti ozbiljan napor kako bi poglavlja počela i da zatvara“, rekao je Picula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.