U trendu

Milošević: Tender bio namešten za firmu iz Beograda

PODGORICA – U crnogorskom MUP-u je otkrivena prevara od više od milion evra iz donacija Evropske unije, a državni sekretar za kontrolu rada policije Rade Milošević kaže da je tender bio namešten da bi ga, kako je rekao, dobila beogradska firma „Makina sekjuriti“.

„Utvrdili smo izlaskom na teren da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene. Firma koja je dobila tender uklonila je nalepnice firme od koje je nabavljena od jeftinijeg proizvođača i zalepila etikete renomiranog preduzeća“, rekao je Milošević na konferenciji za novinare.

Tender, kaže, bio namešten da ga dobije beogradska firma.

„Na primer rok za nabvku je dat od 20 dana, iako je za nabavku ovakve opreme potrebno najmanje 60 dana. Prilikom realizacije tendera bivši mihistar je formirao Nadzornu komisiju. 180 dana su krili dokumentaciju kako bi istekao ugovor sa dobavljačem i kako se ne bi mogla aktivirati bankarska garancija. Omogućeno je da firmi koja nije iz Crne Gore može da daljinski pristupi video madzoru crnogorske granice i da kontroliše situaciju“, kazao je Milošević.

Dodao je da je ovde tužilaštvo zakazalo.

„Do juče nismo imali reakciju tužilaštva. Nuđen je mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku koji je to prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu i to je završilo u fioci. Mi ćemo prekontrolisati svaki tender u MUP, a ovo je početak, šta se sve radilo i kako je trošen novac“, kazao je Milošević, prenele su podgoričke Vijesti.

Potpredsednik vlade Dritan Abazović je kazao da znaju ko je odgovaran, ali da neće da preuzimaju ulogu tužilaštva.

„Što se tiče bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, on ima funkcionalnu odgovornost sigurno, za ostalo ne znam, jer kamere nisu radile više od godinu. Delegacija EU je upoznata sa ovim. Došli smo u situaciju da se pravdamo zašto je neko peoneverio novac poreskih obveznika građana EU“, kazao je Abazović.

Abazović je kazao da kada je riječ o opremi, radi se o radarima i kamerama.

„Tražili smo jednu opremu, a dobili drugu. Samo radar je vredan 400 hiljada“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.