U trendu

Milošević:Vukovarske grobnice snažnije od svake moje reči

ZAGREB – Potpredsednik hrvatske vlade za društvene delatnosti i ljudska prava Boris Milošević, poručio je danas da je u Vukovaru na obeležavanju 29-te godišnjice od ratnih dešavanja, bio sa osećanjem poštovanja prema gradu, njegovim stanovnicima i svim nevinim žrtvama.

Milošević, koji je danas i juče boravio u Vukovaru povodom obeležavnja Dana sećanja na vukovarsku žrtvu, ponovio je da smatra da su poštovanje i empatija prema svim žrtvama pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje.

Kao građanin Hrvatske srpske nacionalnosti i kao potpredsednik hrvatske vlade Milosević je na svom fejsbuk profilu poručio da „ne može da pronađe dovoljno snažne reči kojima bi izrazio žaljenje“ zbog onoga što se dogodilo u tom gradu.

„Jer od svake moje reči glasnije govore sve vukovarske grobnice, poznate i nepoznate, i sva patnja ljudi koji su izgubili svoje živote, svoje bližnje, svoje domove. Od svake moje reči glasnija je mučna tišina koju osećam kad posetim Ovčaru gđe je počinjen svakom čoveku teško shvatljiv zločin“, napisao je Milošević.

Naveo je da žali zbog činjenice da nakon 30 godina od vukovarske tragedije brojni Vukovarci i Vukovarke ne mogu pronaći svoj mir i svoje bižnje.

„Žalim zbog svega što je rat učinio međuljudskim i međunacionalnim odnosima u ovome gradu, gradu koji je nekada bio ponosan na bogatstvo svojih različitosti“, napisao je Milošević i dodao da je svojim dolaskom u Vukovar želeo da se pokloni svim žrtvama tog grada i da pošalje poruku pomirenja, poruku tolerancije i želju za uspostavljanjem dijaloga na lokalnom niovu.

Veruje, kaže, da Hrvatska danas, kao moderna republika, demokratska i evropska zemlja može i mora smoći snage i pronaći načina da stvori preduslove za uspešno zaceljivanje rana svih žitelja grada, građana svih nacionalnosti, kao zalog za izgradnju mesta kvalitetnog življenja i perspektivne budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.