U trendu

Ministar Leposavić:Zakon o slobodi veroispovijesti neoboriv

PODGORICA – Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić, izjavio je da novi Zakon o slobodi veroispovesti sadrži i delove iz obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako da je u potpunosti neoboriv.

Leposavić je to rekao za list Dan, nakon što je potvrđeno da su poslanici koalicije „Crno na bijelo“ Ustavnom sudu podneli inicijativu za ocenu saglasnosti dela članova Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica sa Ustavom Crne Gore i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, prenosi portal RTCG.

Leposavić je dodao da svako ima pravo da predloži ili pokrene postupak za ocenu ustavnosti opštih pravnih akta, ali je istakao da su sve odredbe izmenjenog Zakona o slobodi veroispovesti usaglašene sa Ustavom, ali i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Klub poslanika koalicije „Crno na bijelo“ u crnogorskom parlamentu, koju predvodi URA Dritana Abazovića, podeo je inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, iako je prvobitno glasala za taj zakon.

U spornom članu se navodi da se u slučajevima premeštanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima verska zajednica, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.

Sada ukinute odredbe su ranije predviđale da imovina verskih zajednica prelazi u vlasništvo države, ako verska zajednica nema dokaze da njoj ta imovina pripada od pre 1918, odnosno pre stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (Jugoslavije).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.