U trendu

Ministarstvo: BUG najverniji zagovornik integracije ZB u EU

SOFIJA – Bugarska je najverniji i najnezainteresovaniji zagovornik evropskih integracija zapadnog Balkana, uključujući i integraciju Severne Makedonije, saopštilo je danas bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je reagovalo na jučerašnje saopštenje vlade Severne Makedonije, koja je navela da je Bugarska zaustavila proces proširenja kao strateški cilj EU i opisala veto Sofije o početku pregovora Skoplja i EU kao neodgovornu i tešku geostratešku grešku, preneo je BTA.

Bugarska je juče ponovila zašto u ovoj fazi ne može da pristane na odobravanje pregovaračkog okvira između EU i Severne Makedonije i na održavanje prve međuvladine konferencije do kraja 2020, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Bugarski stav je u potpunosti zasnovan na Okvirnom stavu koji je vlada usvojila još 9. oktobra 2019. godine i koji je podržala skupština, a koji navodi zahteve koje Bugarska postavlja kao uslov za svoju dalju podršku integraciji Severne Makedonije u EU, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Bugarski predlozi za uključivanje Severne Makedonije u pregovarački okvir zasnivaju se na jasnim presedanima, ali nažalost, oni nisu predloženi da se o njima raspravlja.

Ti predlozi su, takođe, u skladu sa zaključcima Saveta EU iz 25. marta 2020. koji naglašavaju važnost postizanja opipljivih rezultata i sprovođenja dobronamernih bilateralnih sporazuma, uključujući Prespanski sporazum sa Grčkom i Ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom kao deo procesa proširenja, istaklo je bugarsko Ministarstvo.

Na nesreću, Severna Makedonija se u proteklih godinu dana oslanjala na diplomatsku i medijsku kampanju za diskreditovanje stavova Bugarske objavljivanjem u javnosti neistinitih informacija u vezi sa stavom Bugarske u brojnim prilikama, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske.

Vreme je da je Severna Makedonija odustane od manipulativne tvrdnje da Bugarska osporava pravo na samoopredeljenje i identitet građana ili njihovo pravo da sopstveni jezik nazivaju kako im se sviđa, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske podsećajući da je Bugarska prva zemlja na svetu koja je priznala nezavisnost Severne Makedonije.

Bugarska je pomagala Severnoj Makeodniji u najtežim trenucima i nastavlja da joj pomaže, navelo je Ministarstvo.

Međutim, ponavljaju, Bugarska neće prihvatiti da se identitet građana Severne Makedonije utvrđuje u sukobu sa susednim zemljama i na štetu njihovih nacionalnih interesa.

Ministarstvo spoljnih poslova navodi i da će polazeći od svoje odgovornosti da izbegne unošenje otvorenih pitanja u EU i zaštite svoje interesa, vrednosti i ugleda, Bugarska nastaviti da traži trajna rešenja koja će omogućiti dalju promociju bilateralnih odnosa i optimalan proces pregovora EU sa Severnom Makedonijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.