Ministri EU: Bez odluke o pregovorima sa Skopljem i Tiranom, izostala rasprava o regionu

Šefovi diplomatija Evropske unije danas nisu uspeli da se dogovore o početku pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a nisu usvojili ni očekivane zaključke o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

To je saopštio nemački ministar za Evropu Mihael Rot, naglasivši da je odluku o pregovorima sa Skopljem zaustavila Bugarska koja se jedina protivi utvrdjivanju pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i traži da se u taj okvir unese za ostale članice sporno bilateralno pitanje rešavanje nekih istorijskih razmimoilaženja dve strane.

Rot je na završetku dvodnevnog ministarskog zasedanja EU izjavio da „nije pitanje da li, već kad će početi pregovori o članstvu sa Skopljem“ i rekao da treba tu pripreminiti „plan B“, dodavši da je uveren da će se to dogoditi za vreme predsedništva EU koje od januara preuzima Portugalija.

Nemački ministar za evropska pitanje je to naglasio odgovarajući na pitanje da li, imajući u vidu da Sofija postavlja za Skoplje neprihvatljive uslove nacionalnog identiteta, može očekivati da EU ponudi Severnoj Makedoniji neki prelazni status „povlašćenog partnera“.

Evropski ministri su se danas samo ovlaš dotakli nacrta zaključaka o Zapadnom Balkanu, a pitanje otvaranja pregovora s Albanijom je takodje ostavljeno po strani, imajući u vidu da velike zamerke na vladavinu prava u Albaniji ima više članica EU, a posebno, Francuska, Holandija i Švedska.

Rot je podvukao da su za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana od ključnog značaja uvreženje vladavine prava, demokratije i pomirenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.