U trendu

Ministri omladine i obrazovanja Zapadnog Balkana rade zajedno za bolji region

 Mladi su glavni akteri u izgradnji održivih i mirnih društava na Zapadnom Balkanu i dele mnogo toga zajedničkog, dok su njihove nade i vrednosti širom regiona blisko uskladjene, rekao je danas generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih(RYCO) Albert Hani na regionalnom ministarskom sastanku o omladini i obrazovanju u Tirani.

On je ocenio da region Zapadnog Balkana može napredovati samo zajedničkim delovanjem poštujući vrednosti mira, poverenja zasnovanog na medjusobnom razumevanju, i negujući ljudska prava, različitost, dostojanstvo, solidarnost, saradnju, toleranciju i poštovanje, saopšteno je iz RYCO.

„Ovaj sastanak nije samo potvrda da se postižu veliki rezultati kada saradjujemo i udružimo snage za zajedničke ciljeve, već i prozor nade za buduću saradnju, koji pokazuje spremnost celog regiona da brine o svojoj omladini“, rekla je ministarka za mlade i decu Albanije Bora Mužaći.

U saopštenju je istaknuto da je sastanak, kome su prisustvovali ministri i zamenici ministara zaduženi za omladinu i obrazovanje na Zapadnom Balkanu, kao i ministar prosvete Italije, potvrdio značaj pomirenja i regionalne saradnje mladih na Zapadnom Balkanu.

Učesnici sastanka su pokrenuli i novu regionalnu onlajn platformu posvećenu mladima – Hajde!.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je regionalni mehanizam koji su osnovale vlade Zapadnog Balkana u cilju promocije duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih.

Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih potpisali su premijeri vlada Zapadnog Balkana na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom u Parizu 4. jula 2016.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.