U trendu

Ministri poliicije SLO i HR o režimu prelaska granice

LJUBLJANA – Ministri unutrašnjih poslova Hrvatske i Slovenije Davor Božinović i Aleš Hojs razgovarali su danas u Portorožu o predstojećem slovenačkom predsedavanju Savetom EU, ali i o aktuelnim pitanjima, pre svega o režimu prelaza granice u vreme dok pandemija Kovida-19 nije još savladana.

Susret je održan na marginama ministarskog sastanka u okviru inicijative Brdo-Brioni, prenela je Hina.

Kako su ministri potvrdili nakon susreta, razgovaralo se o načinima za lakši prelazak granice i šta će u tom smislu značiti uvođenje digitalnih potvrda o vakcinaciji ili preležanom Kovidu. Hrvatska je već počela da koristi potvrde koje olakšavaju prelazak granice, a tom je programu pristupilo više država EU.

Božinović je slovenačkog kolegu izvestio da je od početka juna do sada hrvatskim državljanima već izdato više od 100.000 digitalnih potvrda, kao i da je Hrvatska spremna da prohvati takve potvrde iz svih država Evropske unije.

S digitalnim potvrdama do sada je u Hrvatsku ušlo između osam i 10.000 gostiju, najviše iz Poljske i Češke, ali i iz Danske i Nemačke.

Kovid potvrde uskoro će, po rečima Hojsa, uvesti i Slovenija za svoje građane, čime će se olakšati prelazak hrvatsko-slovenačke granice.

Hojs je dodao da je s hrvatskim kolegom razgovarao i o slovenačkom predsedavanju Savetom EU u drugoj polovini ove godine, posebno o paktu za migracije i azil i o novom šengenskom zakoniku, o čemu će biti reči i na predstojećem neformalnom susretu evropskih ministara spoljnih poslova sredinom ovog meseca na Brdu kod Kranja.

Što se tiče problematike ilegalnih migracija, Hojs je kazao da je iz podataka koje ima hrvatska strana jasno da ona uspešno zaustavlja migrante na balkanskoj ruti, posebno na granici sa BiH.

To znači da Hrvatska uspešno zaustavlja migrantsku rutu iz BiH prema zapadnoevropskim državama, kazao je Hojs, prenela je HIna.

Po njegovim rečima, Slovenija se i zbog toga jako zauzima za ulazak Hrvatske u Šengenski prostor.

Božinović je upozorio da slovenačka policija beleži za 26 posto manje ilegalnih migranata, dok je u Hrvatskoj broj zaustavljenih migranata za četiri posto veći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.