U trendu

Misija OEBS-a u BiH: Odgovor pravosudja na korupciju daleko od adekvatnog

Šef Sekcije za vladavinu prava pri Misiji OEBS-a u BiH, Mihael Šuc, izjavio je da je odgovor pravosudja na korupciju u BiH „daleko od adekvatnog“, posebno u slučajevima korupcije na srednjem i visokom nivou vlasti.

„Problemi u upravljanju sudskim postupkom ozbiljno podrivaju efikasnost i efektivnost procesuiranja predmeta korupcije. Primećena su ozbiljna kašnjenja u većini sudova koji se bave važnim predmetima korupcije“, istakao je Šuc na onlajn-sastanku Misije OEBS u BiH o temi.

On je, kako je navedeno u saopštenju Misije OEBS, ocenio da, ne samo u BiH, već i širom Balkana, promena kulture nekažnjivosti „zahteva odlučan, nepristrasan i dosledan odgovor sistema krivičnog pravosudja“.

Današnji sastanak okupio je 25 sudija i tužilaca iz tužilaštava i sudova u BiH, i predstavnike medjunarodnih organizacija koje saradjuju s pravosudjem.

Da bi pružila podršku BiH u borbi protiv korupcije, Misija OEBS-a BiH prati procesuiranje predmeta korupcije od 2017. godine, uz podršku Biroa Državnog sekretarijata SAD za borbu protiv medjunarodne trgovine drogom i za sprovodjenje zakona.

Očekuje se da će nov, treći izveštaj o rezultatima praćenja predmeta korupcije pred sudovima u BiH biti predstavljen do kraja ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar