U trendu

Mitropolija poziva da se izađe na izbore, Đukanović anticrkveni kandidat

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve pozvala je danas „vernike i ljude dobre volje“ da izadju na izbore i navela da aktuelni predsednik države i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović vodi anticrkvenu kampanju.

„Njegovi nastupi kao i govori njegovih promotera, Srpsku pravoslavnu crkvu još uvek označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu, a očigledno je da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve. Sve se to kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva“, naveli su su u saopštenju.

Ukazuju da se, u poslednjih nekoliko godina, puno toga promenilo nabolje u odnosu Crkve i države Crne Gore.

„Međutim, krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći, mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podele i dugotrajnu krizu u crnogorskom društvu. Uvereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima“, dodaje se u saopštenju.

Mitropolija je pozivala građane da izađu na predstojeće predsedničke izbore. „Zato ponavljamo naš nedavni poziv vernicima i drugim ljudima dobre volje, da izađu i na drugi krug predsedničkih izbora, iskoriste pravo i odgovore na obavezu koju im propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja Države i Crkve“, poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.