U trendu

Mitropolit najavio izgradnju dve nove crkve u Republici Srpskoj

BANJALUKA – Mitropolit dabrobosanski Hrizostom najavio je izgradnju dve crkve, u Bratuncu u spomen svim žrtvama srpskog naroda Podrinja i Konjevičh Polju, pošto se pronađe adekvatna lokacija, a nakon rušenja crkve u tom mestu.

Građenju novih crkava, Hrizostom je nazvao novim početkom i dodao da će one istovremeno služiti potrebama vernika ovih područja.

U video izjavi objavljenoj na Fejsbuku, mitropolit je pojasnio detalje vezane za rušenje crkve u Konjević Polju.

Naveo je da se prilikom izmeštanja crkve odstupilo od prvobitnog dogovora i da je radove obavila firma iz Brčkog umesto prethodno najavljene iz Foče.

“Mi smo u dva, tri navrata rekli da je u pitanju međunarodni sud koji je presudio tako da se crkva ukloni – s tim da se ukloni na način da to pristoji crkvi, da se sav materijal sačuva, kako bi se njime izgradila nova u spomen svih žrtava srednjeg Podrinja upravo u Bratuncu”, naveo je mitropolit.

Od tog dogovora se odstupilo, što je rezultiralo „onakvim načinom rušenja crkve koji nije ni po dogovoru, a ni po onome kako smo bili u poslednjem momentu obavešteni”.

Kako je kazao, firma iz Foče bila je zadužena da crkvu prenese u Bratunac, međutim, desilo se da je druga firma iz Brčkog bila izvođač radova.

„Jeste da je ovo težak i vrlo emotivan momenat za svakog Srbina, ali mi smo jedan veliki narod koji mora da razmišlja racionalno i razumno, a ne samo emocijama“, naveo je mitropolit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.