U trendu

MKD reagovala kod NATO zbog makedonskog jezika

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio da je NATO-u upućen dopis u kome se traži korekcija u delu koriščenja termina „makedonski jezik“ na oficijalnoj internet stranici Alijanse, gde je na mestu makedonskog jezika postavljena zastava ove države, prenose makedonski mediji.

Deo makedonske javnosti je reagovao je tokom ceremonije potpisivanja pristupnog Protokola za NATO, gde Alijansa po prvi put nije koristila „makedonski jezik“ na svojoj veb stranici, i pored toga što je do sada uvek korišćeno.

Visoki izvor NATO je rekao da će moći da koriste termin „makedonski jezik“ nakon što se završe sve procedure povezane sa Sporazumom iz Prespe, javlja MIA.

Makedonski premijer danas je istakao da međunarodne institucije priznaju makedonski jezik i identitet i da on veruje da će na osnovu dopisa i NATO ispraviti svoju grešku.

„Nekada se dešavaju greške, verovatno u delu formulacije jer je ovo za sve nas nešto novo, pa i za međunarodnu zajednicu, jer koriščenje novog imena naše države, što je odvojeno od identitetskog pitanja kako Makedonci koji govorimo makedonski jezik, treba da se razgraniči. Postoje više formulisani, gotovi protokoli gde se to objašnjava i međunarodnim organizacijama“, istakao je Zaev.

On je podsetio da Makedonija odmah nakon ratifikacije u grčkom parlamentu Protokola o pristupanju zemlje u NATO treba da posalje pismo članicama OUN u kome će biti objašnjeni svi aspekti upotrebe novog imena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.