U trendu

Mogerini i Mičel pozvali Makedonce da glasaju na referendumu

SKOPLJE – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas u Skoplju makedonski narod da izađe na referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom, koji bi mogao da omogući toj bivšoj jugoslovenskoj republici pristupanje Uniji i NATO-u.

U Skoplju je danas boravio i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Ves Mičel, koji je poručio da SAD snažno podržavaju Prespanski sporazum i to smatraju prilikom da Makedonija postane 30. članica NATO, naglasivši da je konačna odluka na glasačima, prenosi MIA.

Mogerini je, govoreći u prestonici Makedonije, istakla da Makedonci „drže ključ budućnosti“ svoje zemlje i da bi trebalo da učestvuju na referendumu 30. septembra o promeni imena zemlje u „Severna Makedonija“, prenosi AP.

„Ne možete sebi dozvoliti da i dalje ćutite i propustite priliku da se izrazite o tome kakvu vrstu budućnosti želite za svoju zemlju“, rekla je Mogerini, poručivši da „vrata EU ostaju otvorena za Makedonce“.

Na referendumu u Makedoniji 30. septembra biće važna izlaznost, jer je potrebno da glasa više od 50 odsto od ukupno 1,8 miliona registrovanih glasača kako bi referendum bio važeći.

Ankete, međutim, pokazuju da bi izlaznost mogla biti ispod tog praga, iako bi većina Makedonaca koji se pojave na biralištima mogla da podrži sporazum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.