Mogerini: Napad na jednu manjinu napad je na sve nas

BRISEL/BEOGRAD – Na prvi Međunarodni dan sećanja na žrtve nasilja zbog veroispovesti ili uverenja, 21. avgust, odajemo počast svim onima širom sveta koji su izgubili živote ili pretrpeli nasilje zbog svoje veroispovesti ili uverenja, izjavila je danas visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Federika Mogerini.

Istakla je da progoni na osnovu religijskih ubeđenja ili pripadnosti, odnosno nepripadnosti religiji, predstavljaju kršenje međunarodnog prava i zahtevaju zajedničke napore kako bi se s njima izborilo.

„Prošle godine su se desili mnogi tragični ekstremistički napadi. Vernici svih vera, ali i nevernici, nastavljaju da trpe nasilje i progone u mnogim delovima sveta. Oni se suočavaju s podstrekivanjem na mržnju i nasilje i zločinima iz mržnje od strane državnih ili nedržavnih aktera, ili i jednih i drugih“, upozorila je Federika Mogerini.

Ona je podsetila je da su sloboda mišljenja, savesti i veroispovesti zagarantovane članom 10. Povelje o osnovnim pravima Evropske unije.

Istakla je da je zaštita ovih prava dužnost Evropske unije i njenih članica, a zakonodavstvo Evropske unije obavezuje države članice da sankcionišu namerno javno podstrekivanje na nasilje ili mržnju usmerenu na grupu ili pripadnike grupe koje određuje, između ostalog, pripadnost jednoj religiji ili uverenje.

„Ako društvo dozvoli progon jedne manjine, otvaraju se vrata za progon svih zajednica. Napad na jednu manjinu napad je na sve nas. Stoga ostajemo posvećeni zajedničkom delovanju“, poručila je Mogerinijeva u izjavi povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve nasilja zbog veroispovijesti ili uverenja.

(Tanjug)

Napišite komentar