U trendu

Mogerini: Vučić i Tači pokrenuli novu fazu dijaloga, nada za ZSO

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini je danas u Strazburu izjavila da je „ohrabrena činjenicom“ da su predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači „pre nekoliko meseci pokrenuli novu fazu ka normalizaciji odnosa“ i izrazila uverenje da se „to može ostvariti uspešno ako bude volje i političkog vodjstva i podrške obe strane“.

Posle predstavljanja Strategije za Zapadni Balkan u Evropskom parlamentu, Mogerini je time odgovorila na pitanje da li Srbija mora priznati Kosovo pre nego što udje u članstvo EU i kako bi se mogle privoleti da to učine i članice EU koje ne priznaju Kosovo.

Ona je istakla da je „budući dijalog Srbije i Kosova od apsolutno suštinske važnosti, i to najpre suštinski za Srbiju i Kosovo, ne samo u smislu njihovih odnosa, već i za region i njihove perspektive u odnosu na Evropsku uniju“.

Visoka predstavnica EU je naglasila da Beograd i Priština „dobro rade, a EU dobro radi s njima“ kad je u pitanju dijalog o normalizaciji odnosa.

Novinari u Briselu, koji su direktno pratili izlaganja Federike Mogerini i evropskog komesara Johanesa Hana u Strazburu neočekivano su bili uskraćeni za mogućnost da im postave pitanja, ali su zato visoki saradnici Mogerinijeve i Hana dali dodatna objašnjenja same strategije i pokrenutih tema.

Na pitanje kako ispuniti uslov da se reše granični sporovi, ako Srbija postizanjem sporazuma o normalizaciji s Prištinom ne bi morala da prizna nezavisnost Kosova jedan visoki zvaničnik EU odgovorio je da je „stav i rečnik u Strategiji više nego jasan, a to je da sporovi moraju biti bilateralno rešeni, što je politička i tehnička poruka“.

On je dodao da „tamo gde je to zatraženo, Evropska unija pruža usluge dobre volje“.

Na pitanje agencija Beta na koji način i ko može jamčiti, da Srbija neće biti zakočena na putu ka članstvu u EU ako sklopi traženi sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom, a tamošnje vlasti to ne budu htele da sprovedu rečeno je da je „veoma, jasno da obe strane moraju sprovesti dogovoreno“, uz opasku da je dosad više dogovora u Dijalogu Beograd-Priština sprovedeno, ali da jeste ostalo da se primeni i dogovor o Zajednici srpskih opština.

„Mi nastavljamo da radimo na primeni ovog sporazuma, dve strane će se ponovo naći i veoma, veoma je jasno da obe strane moraju sprovesti ono što je dogovoreno“, naveli su saradnici Mogerinijeve i Hana.

„Visoka predstavnica EU se dogovorila s dvojicom predsednika prošlog jula da zajedno delaju na pokretanju nove faze dijaloga o normalizaciji, to još nije vidljivo, mada se kontakti nastavljaju i mi se nadamo, kako je navela i visoka predstavnica Mogerini, da ćemo pre završetka njenog mandata imati rezultat i rešenje“, rekli su zvaničnici EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.