U trendu

Moleban u Iloku: Kako je Hrvatska obeležila Dan pobede

Svečana ceremonija u čast Dana pobede održana je u gradu Batini na istoku Hrvatske, na mestu gde se nalazi drugo najveće groblje crvenoarmejaca koji su život dali kako bi oslobodili bivšu Jugoslaviju od fašista. Ceremoniji je prisustvovalo više od 500 ljudi, kako hrvatskih zvaničnika i predstavnika diplomatskog kora, tako i građana.

Kako je za Sputnjik rekao portparol ruske ambasade u Hrvatskoj Dmitrij Maljcev, predstavnici hrvatskih vlasti, ali i ambasada Rusije, Srbije, Kazahstana i Azerbejdžana, položili su vence na Spomenik palim borcima.

Tom prilikom obratio se ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov, koji je čestitao svim okupljenim građanima Dan pobede. „Ovde u Batini je sahranjeno 1.298 sovjetskih vojnika i jugoslovenskih partizana, najrazličitijih nacionalnosti, tu su, između ostalog, i Rusi i Azerbejdžanci i Ukrajinci. Žao nam je što ovom događaju ne prisustvuju predstavnici Ukrajine“, rekao je on.

Prema rečima Maljceva, istovremeno je na teritoriji Hrvatske Ambasada Rusije organizovala polaganje venaca na svih 11 sovjetskih spomenika palim borcima Crvene armije.

U Hrvatskoj su juče upriličena još dva bitna događaja povodom Dana pobede, istakao je Maljcev, i dodao da je reč o otvaranju restauriranog spomenika u gradu Iloku, gde se nalazi drugo najveće groblje crvenoarmejaca. Kako je precizirao, finansiranje svih radova, uključujući i uređenje parka koji okružuje spomenik, finansirala je ruska Ambasada.

Naveo je i da su položeni venci u znak sećanja na 1.067 poginulih sovjetskih boraca, a ambasador Azimov ocenio je da Rusiju i Hrvatsku povezuju prijateljski odnosi, budući da je još u doba rata Crvena armija dala veliki doprinos oslobođenju tadašnje Jugoslavije i pobedu nad fašizmom.

Prvi put je u Iloku služen moleban za pale vojnike-oslobodioce koji je služio rukovodilac Uprave Moskovske patrijaršije za inostrane institucije, episkop bogorodski Antonije, koji je specijalno zbog ovoga stigao u Hrvatsku.

Takođe, istakao je Maljcev, juče je u Zagrebu održan i prvi „Besmrtni puk“ u istoriji Hrvatske, u kom je učestvovalo oko 300 ljudi. Šetnja u kojoj su građani nosili portrete svojih predaka koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu održana je u centru hrvatske prestonice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar