Mostar: Tužilaštvo formiralo slučaj o izbornim prevarama

MOSTAR – Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanske županije naredilo je danas provere navoda iz krivične prijave koju je podneo Hrvatski narodni sabor BiH o navodnim masovnim prevarama na nedeljnim izborima u Mostaru.

„Tužilštvo je formiralo predmet na osnovu prijave Hrvatskog narodnog sabora. Policiji je naložena provera tih navoda“, rekla je za agenciju HINA Ana Rajič, portparol županijskog tužilaštva sa sedištem u Mostaru.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke uputio je dan nakon završetka izbornog procesa u Mostaru krivičcnu prijavu, tvrdeći da je analizom konačnog biračkog popisa za grad Mostar uočena velika nesrazmera u broju prijavljenih birača na većinskim hrvatskim gradskim područjima koja su ujedno i izborne jedinice.

Izrazili su sumnje da su se bošnjački birači iz istočnog dela grada fiktivno prijavljivali na nove adrese stanovanja u zapadnom delu Mostara samo zbog izbora kako bi uticali na promenu rezultata i otimanja nekoliko mandata Hrvatima.

HNS-a BiH tvrdi da je reč o više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizovano delovanje.

Gradska izborna komisija danas je prebrojala sve listiće s nedeljnih izbora i zajedno s drugim izbornim materijalom uputila ih Centralnoj izbornij komisiji u Sarajevu koja je ponovno objavila nepotpune rezultate glasanja u nedelju.

Nakon obrađenih 88,67 odsto glasova s gradske liste, HDZ BiH je osvojio 16.134 glasa, sledi bošnjačka Koalicija za Mostar s podrškom 13.479 birača, treći je BH blok koji čine SDP i Naša stranka.

Sledi Hrvatska republikanska stranka, a izborni prag prolazi još srpska lista „Ostajte ovđe“ koja će imati jednog odbornika u Gradskom veću Mostara koje broji 35 odbornika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.