U trendu

MSP Velike Britanije optužilo Dodika da preduzima korake ka secesiji RS, njegov savetnik demantuje

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije optužilo je predsednika Republike Srpske i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da preduzima korake koji vode ka secesiji Republike Srpske i da u tome traži podršku Rusije.
Kako je preneo banjalučki portal Srpska.info, to se, izmedju ostalog, navodi u odgovoru koji je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije uputilo poslanici Konzervativne partije Alisji Kerns u vezi podrške koju Dodik i Republika Srpska pružaju Rusiji.

Kernsova je, kako se ističe, postavila pitanje Kancelariji državnog sekretara za spoljne poslove da li ima dokaze da Republika Srpska pruža podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu kroz finansije, oružje, ljudstvo ili drugu opremu.

Iz Kancelarije državnog sekretara za spoljne poslove joj je odgovoreno da nisu videli dokaze da Republika Srpska nudi praktičnu podršku Rusiji u Ukrajini, ali da su „Dodik i drugi političari u RS blokirali BiH da provede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu“.

„Dodik se susreo sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom u više navrata od februara 2022. u potrazi za ruskom podrškom. Velika Britanija je osudila odluku vlasti RS da Vladimiru Putinu dodeli priznanje Republike Srpske. Jasno smo stavili do znanja da je priznanje neopravdano i da rizikuje dalju izolaciju političara iz RS“, navedeno je u odgovoru.

Dodaje se da je ruska invazija na Ukrajinu povećala rizik od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i da lider SNSD preduzima korake ka „de fakto secesiji“.

„Suprotstavićemo se pokušajima Rusije da destabilizuje region. Velika Britanija osudjuje sve korake Milorada Dodika ka ‘de fakto secesiji’ RS, koji se od februara 2022. sastao sa Putinom u dva navrata kako bi zatražio podršku Rusije“, naveli su Kancelarije državnog sekretara za spoljne poslove Velike Britanije.

Još su ocenili da su „pokušaji podrivanja integriteta i funkcioniranja Bosne i Hercegovine opasni i da rizikuju sukob“.

„Vlada Velike Britanije je 11. aprila 2022. godine uvela sankcije protiv onih koji vode secesionističku politiku u BiH. Razmotrićemo ciljanje drugih koji nastave sa ovim akcijama“, stoji u odgovoru iz Kancelarije državnog sekretara za spoljne poslove Velike Britanije.

Savetnik predsednika RS Radovan Kovačević je, reagujući na ove stavove, izjavio da RS „nema nikakvu secesiju na dnevnom redu“, ali je odlučna da štiti svoja prava koja su joj zagarantovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom, čiji je jedan od garanata i Velika Britanija.

„Od toga nećemo odustati i u tome tražimo podršku i od Velike Britanije i od svih drugih predstavnika medjunarodne zajednice“, naveo je Kovačević.

On je ocenio da bilo kakve pretnje sankcijama Republici Srpskoj ili njenim rukovodiocima, zbog toga što neće da odustane od toga da štiti svoja zagarantovana prava sigurno neće doprineti rešavanju krize u BiH, već će je samo produbiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.