MUP Federacije BiH bez ijednog Srbina na rukovodećem mestu

BANJALUKA – U Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama, dok je u MUP-u Republike Srpske na tim pozicijama zaposleno 18 Bošnjaka, četiri Hrvata i sedam iz reda ostalih.

To su podaci objavljeni u specijalnom izveštaju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbednosnim agencijama BiH.

Slična situacija je i u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova – u MUP-u Kantona Sarajevo, na primer, na 19 rukovodećih pozicija, nema nijednog Srbina, Bosansko-podrinjskog kantona, od 33 rukovodeća radnika, nema nijednog Srbina, u MUP-u Srednjobosanskog kantona, od 23 rukovodioca, nema nijednog Srbina, MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama, odnosno nema nijednog zaposlenog Srbina, dok je u MUP-u Unsko-sanskog kantona, od 42 rukovodeća radnika, samo jedan Srbin.

Prema ovom izveštaju u kojem je dat pregled zaposlenih na dan 30. septembra 2017. godine, u Federalnoj upravi policije, od 14 rukovodećih radnika, samo je jedan Srbin, u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona, od 58 rukovodećih radnika, samo su dva Srbina, a u MUP-u Tuzlanskog kantona od 99 rukovodećih, samo su tri Srbina.

Predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić nedavno je, pozivajući se na podatke iz ovog izveštaja, naveo da je samo 18 Bošnjaka na rukovodećim pozicijama u MUP-u Srpske, a pri tome je „zaboravio“ da kaže koliko je Srba zaposleno i koliko ih je na rukovodećim pozicijama u federalnom i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, prenela je RTRS pozivajući se na Srnu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.