najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

MUP RS: Naser Orić ubijao i Bošnjake

MUP Republike Srpske dostavio je Okružnom tužilaštvu u u Bijeljini Izveštaj o zločinima Nasera Orića nad Bošnjacima. Na više od 100 strana dokumentovana su ubistva, silovanja, pljačke, nedozvoljena trgovina humanitarnom pomoći.

Oriću, kao vođi organizovane grupe od najmanje 20 saučesnika, na teret se stavljaju ubistva srebreničkih muslimana, pomaganje ubicama ili prikrivanje tih ubistava.

Optuženi ratni zločinac, iz vojske izbačeni vojskovođa, kolekcionar kradenog i otetog zlata, glavni blagajnik tajnih ratnih i posleratnih donacija, mešetar humanitarne pomoći u gladnoj Srebrenici, Naser Orić postao je sarajevski nacionalni brend, prenosi RTRS.

Pred pravosudnim kompleksom usred Sarajeva, u kojem mu se sudi za ubistvo Srba, dočekuju ga i ispraćaju “majke i heroji Srebrenice“.

A Orić je zločin činio i nad sopstvenim narodom, piše u dokumentima MUP-a RS.

“Centar javne bezbednosti Bijeljina je u saradnji sa Okružnim tužilaštvom vodio istragu i podneo izveštaj protiv Nasera Orića za ubistva, silovanja, pljačke pripadnika bošnjačkog naroda”, kaže ministar policije Srpske Dragan Lukač.

Osim Orića, na spisku osumnjičenih za ubistva muslimana Srebrenice još su i Suljo Hasanović, Hakija Meholjić, Hamdija Fejzić…

“Po njegovom naređenju je izvršeno ubistvo jednog oficira JNA bošnjačke nacionalnosti koji je došao u Srebrenicu i stavio se njima na raspolaganje, ali prema nekim istragama i izjavama svedoka, on je bio neka konkurencija koju je Naser Orić hteo da eliminiše”, dodaje Lukač.

Nezvanično, reč je o Nurifu Rizvanoviću, ratnom komandantu 16. muslimanske brigade. Pod optužbom da sarađuje sa Srbima i da je poslat kao hrvatski špijun, u Kamenici nadomak Konjević polja, uhapšen je i kamenovan u novembru 1992. godine.

Ubistvom Rizvanovića i još nekolicine Srebreničana, pre dve decenije bavio se i muslimanski AID u tajnoj operaciji “Guber“.

U dosijeu sa više od 1.500 stranica Naser Orić ili “Vezir“ iz Gubera bio je centralna ličnost.

“Rizvanovića su uhapsili Naser Orić, Hamed Salihović i Nedžad Bektić. Sa njima su bili Bekir Avdić i Sabahudin Muhić zvani Mrki. Pored Rizvanovića, maltretirani i tučeni su Mirsad Kavazbašić koji je kasnije nestao, njegova supruga Naira Omerović Azem, te Fuada Omerović koja je takocje nestala. Mehmedović Kemo, sin Mustafe, ubio je dve osobe krajem 1992. godine, posle čega je helikopterom prebačen u Tuzlu uz posredovanje Nasera Orića, a odatle je otišao u Austriju“, piše u dosijeu.

“Na lokalitetu Kapetanova Ćuprija ubijen je Hamed Salihović tada načelnik SJB Srebrenica. Teže je ranjen Ibran Mustafić.Na njih su pucala tri pripadnika vojske, zbog međusobnog sukoba civilnih i vojnih vlasti u Srebrenici“, dodaje se.

I naslednik ubijenog Salihovića, Hakija Meholjić, pred AID-ovcima u Tuzli, svedočio je 1995. o ubistvima, silovanjima, švercu humanitarne pomoći. Dve decenije kasnije, škrt je na rečima, navodi RTRS.

“Bilo je krivičnih dela pljačke, ubistava, bavljenja prostitucijom, nema šta nije bilo”, kaže Meholjić.

Ibran Mustafić, beležnik Srebreničkog “Planiranog haosa“, i sam žrtva dva neuspela atentata Orića i Orićevaca, ranije je govorio o najmanje 40 likvidacija unutar navodne enklave. I Oriću neposlušni, i zbog toga smenjeni oficir Huso Sahilović.

Orić je bio kaže sit komandant gladne vojske, glavni blagajnik nepodeljenih donacija i gospodar Srebreničke pijace na kojoj se po enormnim cenama prodavala pristigla humanitarna pomoć.

O mračnjaštvu ratne srebreničke kotline, o “Veziru“ Oriću odnosno Podrinjskom Caci, njegovim saučesnicima u zločinima nad sopstvenim narodom i zarobljenim Srbima, i u sudnicama i van njih, nove stranice se otvaraju, navodi RTRS.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike