U trendu

N.Interest:Zašto sada destabilizovati BiH revizijom Dejtona?

VAŠINGTON – Američki magazin „Nešenel interest“ usprotivio se predlozima revizije Dejtonskog sporazuma, navodeći da su oni usmereni ka demontiranju struktura koje su donele i održale mir u BiH.

„U novembru je obeleženo 25 godina od mirovnog sporazuma u Dejtonu, ali ono što čudi, iako je na snazi mir u BiH je da mnogi traže reviziju Dejtona, pod izgovorom da su institutcije BiH preglomazne, sklone korupciji i politički nekorektne prema manjinama“, piše list, postavljajući pitanje „zašto da se BiH sada destabilizuje?“.

„Umesto toga, NATO snage treba da nametnu Hrvatima i Srbima iz Bosne, koji čine polovinu populacije i drže 60 odsto teritorije, centarlizovanu državu, zbog koje su ratovali da bi sprečili njeno postojanje. Pošto nema indikacija da će mnogi Hrvati i Srbi prihvatiti ovo, na NATO snage će se verovatno gledati kao na okupirajuću silu, što je uloga koja nije funkcionisala dobro u Avganistanu ili Iraku“, dodaje se u tekstu.

Ustav Bosne i Hercegovine, koji je deo Dejtonskog sporazuma, je svakako kompleksan, ocenjuje američki konzervativni dvomesečnik.

„Ustav je podelio državu na podteritorije, u kojima dominiraju tri glavne etničke grupe: Bošnjaci (do 1993. godine poznati kao muslimani), Hrvati i Srbi. Te etno-političke grupe su vezane u konfederalnoj strukturi, sa centralnom vladom koja ima malo autoriteta, što je rezultovalo retkim dogovorom predstavnika etničkih grupa. Skoro sva moć leži u etničkim teritorijama, jedna je srpska, druga bošnjacka, treća hrvatska“, dodaje se.

Ipak, formiranje tri zajednice su bile ključ, ne samo za završetak rata, već za očuvanje mira.

U tekstu se zaključuje da „Bosna nije takva kakva jeste zbog Dejtona; pre će biti da je Dejton takav zbog prirode bosanskog društva. Dejtonski sistem je održao mir 25 godina. Zašto destabilizovati Bosnu sada“, zapitao se autor teksta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.