U trendu

Na obeležavanju godišnjice Oluje tek 2.500 ljudi

KNIN – Prema prvim podacima kninske policije na obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije Oluja ove godine se okupilo značajno manji broj ljudi u odnosu na prethodne godine – svega oko 2.500.

Dnevni deo programa obeležavanja je završen, a večeras se očekuje koncert Orkestra Oružanih snaga i vatromet na Kninskoj tvrđavi.

Iz policije je za zagrebačku N1 tv. rečeno da incidenti nisu registrovani i da nije bilo prekršajnih prijava.

A da li će biti povoda za njihovo postupanje videće, kažu, kada budu pregledali snimke sa obeležavanja.

Inače, osim u Kninu, praznik je obeležen i u drugim delovima Hrvatske.

Slavlje, koje Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan branitelja, počelo sinoć bakljadom na Krčkom mostu i riječkom Molo Longo u spomen na poginule hrvatske branitelje.

Tokom 4. i 5. avgusta iz Hrvatske je proterano između 200.000 i 250.000 Srba, dok je nešto manje od 2.000 njih ubijeno ili se vode kao nestali, što je najveći egzodus jednog naroda nakon Drugog svetskog rata.

Bakljada je bila i u Metkoviću.

Na riječkom Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata položeni su venci i zapaljene sveće.

„Zaista smo zahvalni svim braniteljima koji su omogućili jedinstvenu i celovitu Hrvatsku“, rekla je zamenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan.

Tristotinak golubova pismonoša u „Letu za slobodu“ pušteno je na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata u Vukovaru.
Simbolično u 9.43 venci i sveće i u Osijeku, kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi.

U Puli – mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije.

U Muzeju Domovinskog rata na Srđu, koji je bio prva crta obrane Dubrovnika, otvorena je virtualna izložba „Dani ponosa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.