Na ostvru Hios gradi se novi objekat za migrante

ATINA – U objekatu koji će biti izgrađen na ostrvu Hios neće biti dozvoljen dugotrajni boravak migrantima, izjavio je danas grčki ministar za migracije i azil Notis Mitarači uoči sastanka opštinskog saveta Hiosa o tražiocima azila.

Ustanova će funkcionisati samo kao centar za identifikaciju, snimanje i odlučivanje o azilu, u kome će biti dozvoljen boravak do šest meseci, dodao je Mitarači, prenela je ANA.

Prema njegovim rečima, fabrika VIAL mora odmah biti zatvorena, a u novom objektu koji će je zameniti biće smesteno manje azilanata nego što ih je trenutno na Hiosu.

Ostatak će biti prebačen u kontinentalni deo Grčke ili nazad u Tursku, rekao je Mitarači i dodao da nijedan migrant neće biti smešten u kućama i selima.

Govoreći o obradi zahteva za azil, Mitarači je rekao da je vlada već uspela da smanji donošenje odluka o zahtevima na 24 dana za januarske dolaske i napomenuo da će biti doneti dodatni propisi na osnovu kojih će se odlučivati o prebacivanju iz Hiosa za manje od dva meseca, najviše šest, ako se upute žalbe na odbijene molbe za azil.

On je dodao i da će vlada u novim ustanovama nuditi primarnu zdravstvenu zaštitu i druge usluge, kako ne bi opterećivala gradsku bolnicu i gradske službe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.