U trendu

Na Sinjskoj alci do 5.000 posetilaca uz kovid potvrde

ZAGREB – Ovogodišnja manifestacija u Hrvatskoj Sinjska alka održaće se 8. avgusta u skladu sa epidemiološkim merama, a pripreme za nju odvijaju se po planu, istaknuto je na sastanku župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana sa rukovodstvom Viteškog alkarskog društva (VAD).

„Zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji i predsedniku Vlade Andreju Plenkoviću, mi smo obezbedili sredstva za nesmetano održavanje ovogodišnje Sinjske alke“, izjavio je nakon sastanka predsednik VAD-a Stipe Jukić, preneo je Index.hr.

Po njegovoj proceni, uz epidemiološke mere, ove godine će na trkalište Alke moći da uđe do 5.000 gledalaca, koji će za ulazak morati da zadovolje određene uslove.

„Uslovi su da je posetilac vakcinisan, to jest da ima kovid-propusnicu ili (dokument) da je u poslednjih šest meseci preboleo infekciju ili da ima negativan PCR test 72 sata pre alkarskih takmičenja“, pojasnio je Jukić.

Hrvatska viteška igra Sinjska alka održava se svake godine u spomen na pobedu sinjskih vitezova nad višestruko brojnijom osmanlijskom vojskom koja je 1715. opsedala Sinj i u slavu Gospe koja je, prema verovanju, tada spasila grad.

Sinjska alka je 2010. upisana na UNESCO popis nematerijalne svetske baštine u Europi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.