U trendu

Naglo pao broj migranata koji traže azil u BiH

SARAJEVO – Broj migranata koji u BiH žele azil naglo je pao u ovoj godini, pokazuju podaci nadležnih službi.

„Služba za poslove sa strancima BiH od početka godine registrovala je 13.683 migranta koji su iskazali nameru podnošenja zahteva za azil, što je za 45 odsto manje nego u istom periodu prošle godine“, saopšteno je iz ove službe.

Kako se u saopštenju koje prenose Nezavisne novine dodaje, u prošloj godini Služba je registrovala 25.076 migranata koji su iskazali nameru da zatraže azil.

Navodi se da kao rezultat kontinuiranog sprovođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u proteklih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla meru proterivanja za 13 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u BiH.

U pitanju su državljani Avganistana, Pakistana i Iraka.

„Ti strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mesto do udaljenja sa teritorije BiH“, rekli su iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Osim toga, u tih sedam dana Služba za poslove sa strancima je iz BiH udaljila 11 stranih državljana, među kojima su četiri državljana Turske, četiri državljana Albanije, dva državljana Avganistana i jedan državljanin Sirije.

„Stranim državljanima su prethodno izrečene mere proterivanja, te su do udaljenja sa teritorije BiH boravili pod nadzorom u Imigracionom centru. Na osnovu Sporazuma o readmisiji sa Srbijom, državljanin Sirije i državljani Avganistana su vraćeni u Srbiju, dok su državljani Albanije i Turske vraćeni u zemlje porekla“, naveli su iz Službe, te dodali da u privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.377 migranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.