U trendu

Narodna skupština RS u ponedeljak preispituje odluku o referendumu

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske će u ponedeljak, 5. septembra, raspravljati o zahtevu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za opoziv odluke o referendumu.

Sednicom Odbora će predsedavati predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Odbor će, kako su preneli mediji u BiH, toga dana utvrditi odgovor Ustavnom sudu BiH u vezi sa zahtevom bošnjačkih zvaničnika Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Safeta Softića da se Odluka o raspisivanju referenduma u RS stavi van snage i da se donese privremena mera da se obustavi primena ove odluke.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović podneo je 24. avgusta Ustavnom sudu BiH zahtev za rešavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 15. jula 2016.

Izetbegović je zatražio od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna Ustavu Bosne i Hercegovine te da istu stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsednik RS-a Milorad Dodik i danas je potvrdio da će RS 25. septembra održati referendum o Danu Republike bez obzira, kako je naveo, na moguću odluku Ustvanog suda BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar