U trendu

Nastavak razgovora o novoj hrvatskoj vladi

Vodeće političke stranke u Hrvatskoj nastaviće danas razgovore o formiranju nove vlasti koja zavisi od najvećeg iznenađenja izbora 8. novembra – koalicije Most nezavisnih lista koja je osvojila 19 mandata.
Ta izborna lista navela je da će na izbor koalicionog partnera presudno uticati spremnost da se sprovedu temeljne reforme i predložila vladu nacionalnog jedinstva sa dve najjače stranke – opozicionom Hrvatskom demokratskom zajednicom i vladajućom Socijaldemokratskom partijom.

Predsednik SDP, premijer Zoran Milanović, izjavio je u ponedeljak da veruje da će se dogovoriti s Mostom nezavisnih lista o formiranju nove vlasti, ali da još nema podršku 76 poslanika koliko je potrebno za formiranje vlade.

„S obzirom da smo počeli s reformama i da se rezultati vide, mislim da je najprirodnije i najbolje da nastavimo zajedno uz podršku Mosta. Ja sam tu puno skromniji i realniji od svojih političkih suparnika koji se razmeću danonoćno. Treba mi podrška i treba nam podrška Mosta“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

S predstavnicima Mosta danas treba da razgovaraju i funkcioneri desne koalicije okupljene oko HDZ. 

I lider HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je u ponedeljak uverenje u uspeh pregovora desne koalicije s Mostom i rekao da će s predstavnicima te grupacije razgovarati o preduzetništvu i pravosudju.

Koalicija HDZ-a ima 59 mandata, a SDP-ova 56, s tim da računa na podršku tri poslanika Istarskog demokratskog sabora i osam manjinaca, a javnu podršku im je dala i Narodna stranka – Reformisti koja je osvojila jedan mandat u novom parlamentu.

Most nezavisnih lista ima 19 poslanika, s tim da je jedan od najistaknutijih članova, Drago Prgomet, prošle sedmice isključen iz stranke zbog tajnih pregovora s Milanovićem.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika u Saboru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.