NATO prihvata program reformi koji ne menja status MAP

SARAJEVO – Ambasadori zemalja Kvinte su tokom razgovora sa članovima Predsedništva BiH o Programu reformi BiH rekli da su se konsultovali sa NATO i da će Alijansa prihvatiti reformski program iz BiH koji ne aktivira ništa i ne menja status MAP-a (Akcioni plan za članstvo), prenosi Srna, pozivajući se na diplomatske izvore.

Tokom sastanka više puta je ponovljeno da ovaj dokument jasno precizira usaglašeni princip saradnje sa NATO savezom, a da bi svaka eventualna odluka o članstvu podrazumijevala posebnu odluku Predsedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

„NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne menja status MAP-a“, potvrdio je ambasador SAD u BiH Erik Nelson na jučerašnjem sastanku na kome je dokument Program reformi BiH usaglašen i analiziran sa ambasadorima i koji će Predsedništvo BiH poslati u Brisel.

Prema navodima Srne, Program reformi nije ANP (Godišnji državni program), već se u njemu jasno govori da se ne prejudicira članstvo u NATO.

Ambasadori su naglasili da Program reformi definiše saradnju BiH sa NATO savezom, koja je prihvatljiva svima.

Prema saznanjima Srne, srpski član Predsedništva je više puta ponovio da neće prihvatiti Akcioni plan o članstvu, te direktno pitao i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva, kao i ambasadore – „Da li je ovo akcioni plan“.

Američki ambasador Erik Nelson je konstatovao da su se konsultovali sa NATO-om i da će prihvatiti reformski program iz BiH.

„NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP-a“, decidno je naglasio ambasador Nelson, a Dodikov odgovor je bio da ako takav odgovor dobije od NATO-a, prihvata dokument.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.