U trendu

NATO u borbi protiv lažnih vesti i odbrani demokratije

SKOPLJE – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posete Severnoj Makedoniji istakao je borbu protiv lažnih vesti kao mehanizam poštovanja demokratskih vrednosti na kojima se zasniva Alijansa, prenosi portal Plusinfo.

„Imamo činjenice, imamo otvorenu debatu, a za to su nam potrebni i slobodni mediji. Potrebni su nam novinari koji će proveravati svoje izvore, mediji koji će imati različite stavove po istim pitanjima i koji će razgovarati na otvorenoj debati“, rekao je Stoltenberg.

Videli smo kod nekoliko NATO saveznika, dodao je on, da koriščenje društvenih mreža i širenja propagande zapravo predstavlja instrumente koje potkopavaju demokratske institucije i mešaju se u unutrašnje političke procese, što je neprihvatljivo.

„Treba da odgvorimo putem odbrane naših sajber mreža. Ubeđen sam da je najbolji odgovor na lazne vesti i propagandu, širenje činjenice i istine jer će na kraju istina pobediti“, dodao je generalni sekretar NATO.

Sa druge strane makedonski premijer Zoran Zaev je poručio da će Severna Makedonije sarađivati sa medijskom zajednickom država-članica NATO kako bi ta država u potpunosti prihvatila prave vrednosti NATO poput vladavine prava, demokratske procese, kao i slobodu medija.

On je naglasio da je ponosan što su uspeli za godinu dana da slobodu medija u Severnoj Makedoniji pomeste sa 109. na 95. mesto na svetskom nivou, ali da je potrebno i dalje puno da se radi na tom polju.

„Verujemo da će činjenice putem brze reakcije institucija predstavljaju najbolji mehanizam za borbu protiv lažnih vesti i nastavićemo na taj način kako ne bismo dopustili da lažne vesti nanose veliku štetu određenim procesima, ličnostima i institucijama“, zaključio je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.