U trendu

Navodni Janšin non pejper dodatno diže tenzije u Sloveniji

LJUBLJANA – Navodni non-pejper koji je, po tvrdnjama nekih BiH zvaničnika i medija, u Brisel uputio slovenački premijer Janez Janša dodatno je zaoštrila ionako napete odnose vladajućih i opozicije u Sloveniji koja sredinom godine od Portugala preuzima predsedavanje Savetom EU.

Nakon što je dopisnik ljubljanskog „Dela“ iz Brisela na Tviteru preuzeo špekulacije iz medija u BiH o navodnom neslužbenom dokumentu u kojemu se spominje podela BiH na etničkim osnovama, kao završni akt raspada nekadašnje SFRJ i dodao da je reč o dokumentu o kojemu se u Briselu „već neko vreme špekuliše, reagovao je Janša negirajući postojanje tog dokumenta.

Tema o navodnoj ideji slovenačke vlade o podeli BiH po etničkim granicama u međuvremenu je postala viralna i na političkoj sceni te zemlje, ionako uzburkanoj zbog nepostojanja jasne slike o tome ima li Janšina oslabljena vlada u parlamentu većinu s kojom bi mogla stabilno da nastavi svoj mandat.

Janšu je ranije danas prozvala i evroparlamentarka Tanja Fajon da objasni suštinu navodnog dokumenta.

Inače, Fajon je čelnica slovenačkih Socijalnih demokrata (SD) i evroparlamentarka, najizglednija Janšina protivkandidatkinja na narednim parlamentarnim izborima u Sloveniji, bili oni prevremeni ili u redovnom roku iduće godine, piše Hina.

„Ako su izveštaji BiH medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju“, navela je Fajon na Tviteru i dodala da od Janše traži odgovor i objašnjenje.

Podseća se da je iz kabineta slovenačkog predsednika Boruta Pahora juče reagovali na izjavu člana Predsedništva BiH Željka Komšiča da je Pahor, prilikom posete Sarajevu u martu, sva tri člana tog tela pitao „kao prijatelj“ o tome da li je moguće zamisliti mirnu podelu BiH.

Navedeno je da je to pitao zbog zabrinutosti postojanjem takvih stavova, da redovno svoje sagovornike upozorava na opasnosti takvih planova, kao i da je lično za ulazak BiH i ostalih balkanskih država u Evropsku uniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar