Ne postoji ustavna mogućnost za sazivanje Sobranja

Predsednik Skupštine Makedonije Trajko Veljanovski ocenio je danas da ne postoji ustavna mogućnost za sazivanje tog parlamenta koji je raspušten da bi bili održani izbori 5. juna.

„Svako sazivanje sednice već raspuštenog Sobranja predstavljalo bi grubo kršenje Ustava Republike Makedonije“, rekao je Veljanovski.

On je to saopštio povodom uslovljavanja predsednika najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da će na sastanku lidera makedonskih stranaka u Beču učestvovati samo ako budu odloženi parlamentarni izbori i povučena odluka o aboliciji političara.

Vladajuća VMRO DPMNE je ocenila da je odluka Zorana Zaeva „neodgovorna i destruktivna“, kao i da vodi produbljavanju krize.

Najveća opoziciona stranka, kako je rekao Zaev, poštuje inicijativu EU i komesara Johanesa Hana, ali će na pregovorima u Beču učestvovati samo ako se prethodno ispune ta dva uslova.

Dodao je da su o stavu SDSM obavešteni evroposlanici Ivo Vjagl, Ričard Hovit i Eduard Kukan koji su posredovali u postizanju Dogovora iz Pržina i inicirali sastanak u Beču na kojem bi taj dogovor, čije je sprovodjenje u zastoju, trebalo ponovo da se aktivira.

U pokušaju da nadju rešenje za zaoštrenu političku krizu u Makedoniji posrednici EU pozvali su zavadjene makedonske političare na pregovore u petak u Beču.

Prema EU, cilj pregovora u Beču nije novi sporazum, već sprovodjenje Dogovora iz Pržina i izlazak Makedonije iz političke krize.

Na poziv su pozitivno odgovorili i potvrdili dolazak lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski i Ali Ahmeti, lider albanke stranke DUI koje je deo vlade, dok se još nije odazvao predsednik DPA Menduh Tači.

Pored Zaeva i Gruevskog, Dogovor iz Pržina su potpisali lideri dve partije Albanaca u Makedoniji, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači.

Kriza u Makedoniji traje skoro dve godine, a dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsednika države Djordja Ivanova da abolira političare, medju kojima je najviše funkcionera vladajuće stranke u slučajevima koji su vezani za aferu prisluškivanih razgovora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.