U trendu

Negativno mišljenje VK na izmene tužilačkih zakona u CG

PODGORICA – Venecijanska komisija dala je negativno mišljenje na predložene izmene zakona iz oblasti tužilaštva koje im je uputio crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić, javlja TVCG.

Kako prenosi RTCG, Venecijanska komisija je u zvaničnom mišljenju saopštila da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata.

Komisija navodi da pravne reforme ne treba usvajati u žurbi i u odsustvu istinskih hitnih razloga.

U Mišljenju se napominje da se mora poštovati sigurnost mandata aktuelnog Glavnog specijalnog državnog tužioca.

Venecijanska komisija je mišljenja da predloženi Zakon nije usmeren ka pravnom uređenju, već prema konkretnoj ličnosti aktuelnog prvog čoveka SDT-a Milivoja Katnića.

Eksperti Venecijanske komisije smtraju da institucionalne reforme ne smeju biti pokretane samo zbog jednog cilja, što je, kako navode, smena pojedinaca na ključnim pozicijama.

Nova parlamentarna većina je 3. februara najavila da će ukinuti postojeći Zakon o tužilaštvu i doneti novi, jer smatraju da borba protiv kriminala i korupcije nije moguća sa aktuelnim tužiocima među kojima je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Na inicijativu Evropske komisije i drugih institucija EU, crnogorska vlada je zatražila mišljenje eksperata Venecijanske komisije na nacrte zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.