„Neka je svima jasno — Dalmacija je kolevka hrvatstva“

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban osudio je izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

„Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!“, naveo je Tajani.

Boban je Tajaniju poručio da je Dalmacija „kolevka hrvatstva“.

„Najoštrije osuđujem ovu izjavu i izjave ovakve vrste ma od koga dolazile. Neka je svima jasno — Dalmacija je kolevka hrvatstva. Samim tim je bila, jeste i biće doveka nedeljivi hrvatski prostor“, rekao je on.

Podsetimo, Tajani je izjavom u govoru održanim u Bosovici kod Trsta u vreme komemoracije žrtvama iz Drugog svetskog rata, razbesneo Hrvatsku i Sloveniju, piše Indeks,

On je potom izrazio žaljenje i naveo da su njegove reči pogrešno shvaćene.

„Meni je žao ako su moje reči krivo protumačene, nisam hteo nikoga da uvredim, samo sam hteo da pošaljem poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi“, rekao je Tajani na početku plenarne sednice EP u Strazburu.

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

„Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvestiti italijanske i evropske institucije“, izjavila je Grabar Kitarovićeva.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. mar-S

  Vi hrvati bas nista ne znate. Pa vi ni pre samo 100 godina niste teritorijalno bili danasnja hrvatska . . Znateli da su se za ulazak u KRALJEVINU SH i S sa vase danasnje teritorije drzale tri skupstine i to : skupstina naroda Dalmacije u Splitu , skupstina Slavonije , i hrvatski sabor u Zagrebu , a ako tome dodamo da je narod Baranje cinijo skupstinu Vojvodine jasno je onda sta je kolevka hrvatstva. Ono jeste sve samo nisu Dalmacija , Slavonija i Baranja. Izlaskom iz Jugoslavije vi ste gospodo hrvati mogli izneti samo ono sto ste uneli, a to je Zagreb I okolina.Uhvatili ste se komunistickih granica iako ste tada bili nezavisna ustaska drzava i komunisti su vam bili smrtni neprijatelji a gle cuda njihove granice su vam dobre .Prema tome vi menjate istoriju ,lagano sa tim granicama vreme ce pokazati gde su tacno ,ovo danas nisu sigorno .

 2. Balkan

  Bilo bi lepo kada bi gospodin Boban obnovio istoriju ali ne onu koju su pisali Hrvati nego malo boje poznavanje svetske istorije pa bi tamo pronasao da to sto je izjavio ne stoji bas tako. Ali tesko je promeniti nesto u glavi po gotovo sto, koliko se ja secam nekih prica sa ljudima iz Splita, oni su uvek govorili da su Dalmatinci a potom i Hrvati, prema tome nece biti da je Dalmacija kolevka o kojoj prica gospodin Boban.

 3. bini

  da da kolevka hrvatstva,koji su to bolesnici a Dalmacija uvek bila srpska.a sta su hrvati?oni misle da su nacija ahahaa….hrvatska ahahaha .hrvati su ono kao starosedeoci pomesali se sa avarima koji su dosli sa istoka i dosli do balkana i tu napravili haos,pljckali,ubijali razorili mnoge gradove a srbe nazivali varvarima,a oni su srbi pokatoliceni.Avari se se izmesali sa stanovnistvom balkana posto nisu imali svoju teritoriju.A hrvati bolesnici…kolektivno na treznjenje.ahahaahaaa. knjige braco moja knjige a ne zvona i praporci.

 4. AA ( americki alah)

  barbika se malo zanela, ona ne osudjuje rvacka aspiracije na tudje teritorije, revitalizaciju ustastva, i menjanje istorije. Boli kad vas neko tuce vasim sopstvenim oruzjem? Samo barbika i ostali ustaski sljam, nece jos dugo biti svapsko mezimce, i onda ce proci kao i ndh sto je prosla, samo nema vise bratstva i jedinstva, i necemo vise da vas primimo pod skute i spasimo od maca pravde.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike