U trendu

Nekadašnji političari apeluju na EU i NATO

PODGORICA – Nekadašnji ministri zemalja regina uputili su apel zvaničnicima Evropske unije i NATO u kojem ih pozivaju da se uključe u aktivan politički dijalog i pomognu da se nastala kriza u Crnoj Gori reši mirno.

Potpisnici apela, među kojima je nekadašnja hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, nekadašnji potpredsednik vlade Srbije Žarko Korać i nekadašnji predsedavajući Saveta ministara BiH Zlatko
Lagumdžija, izrazili su zabrinutost zbog poslednjih događaja vezanih za ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Poručili su da poslednji događaji u Crnoj Gori „nemaju nikakve veze s religijom, pa čak ni s politikom ili ideologijom“.

Oni tvrde da je reč o sukobu snaga koje, kako navode, smatraju da Crna Gora ne bi trebalo da postoji kao posebna država, i onih koji veruju da Crna Gora treba da ostane nezavisna sa svim atributima državnosti, prenelisu crnogorski mediji.

Povezujući ratove iz 90-tih sa aktuelnim događajima u Crnoj Gori u apelu se navodi da Crna Gora nije zemlja s velikim brojem stanovnika, ali je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Europe.

Apel je upućen predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Čarlsu Mišelu i Ursuli fon der Lajen, kao i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

Apel su potpisali, između ostalih, i Ditmir Bušati, bivši ministar spoljnih poslova Albanije, Enver Hodžaj, bivši ministar spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini, Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije i Emil Kirijaš, bivši državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.