U trendu

Nekanonska CPC sprečila liturgije MCP na Ivanovim Koritima

CETINJE – Iako je policiji ranije bilo najavljeno, sveštenstvu Mitropolije crnogorsko primorske danas nije omogućeno služenje liturgije povodom praznika Preobraženja Gospodnjeg u ckrvi na Ivanovim Korotima, zbog toga što su se predstavnici nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve još sinoć zabarikadirali u toj crkvi.

Sveštenici ove nekanonske crkve su na taj način uspeli da nakon 20 godina uđu i oskrnave tu crkvu, a Radio Cetinje je preneo da je sve proteklo mirno i bez incidenata.

Ovaj događaj, u kome su učestvovala tri sveštenika i nekoliko građana, obezbeđivale su jake policijske snage, a prolaz ka Lovćenu bio je blokiran.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je tim povodom saopšteno da je još jednom, po ko zna koji put, onemogućeno sveštenstvu da služi prazničnu liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima, metohu Cetinjskog manastira.

„Ovoga puta je, ovaj ionako tužan događaj, bio utoliko žalosniji zbog činjenice da se, po saznanjima dobijenim od policije, grupa (Policija je rekla da se radi o četiri osobe), od Mitropolije neovlašćenih lica, pretpostavljamo onih koji se lažno predstavl?aju kao sveštenici, još sinoć zatvorila u tu mučeničku crkvu“, saopštila je Mitropolija.

Navode da su službenici Policije jutros, najprije na Cetinju, a potom i na licu mesta, obavestili sveštenstvo Mitropolije da ne mogu da uđu u crkvu jer se tamo već nalaze neka lica.

„Mitropolija će povodom ovakvog sprečavanja i ometanja verskog obreda, kao i neovlašćenog zauzimanja objekta Mitropolije, preduzeti odgovarajuće pravne radnje, a obaviće i molitve malog osvećenja crkve, zbog toga što su osobe koji nisu sveštenici vršili u njoj radnje koje su imale karakter verskog obreda“, navode iz MCP.

Ističu da je Mitropolija crnogorsko-primorska najavila Policiji, upravo zbog problema ranijih godina, iako nije dužna da prijavljuje verske obrede, da će služiti danas liturgiju u crkvi na Ivanovim Koritima.

„Izražavamo žaljenje što policija nije blagovremeno reagovala i obezbedila da se ne naruši nepovredivost imovine Mitropolije i nesmetano vršenje verske službe“, poručuju i ističu da nemaju nikakvu sumnju da se ovde, kako kažu, radi o još jednom u nizu, pokušaju podizanja tenzija pred svečani događaj ustoličenja mitropolita Joanikija.

Ističu da je sasvim jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju.

„A dokaz da je to tako imali smo priliku nedavno da vidimo u huškačkom i mrziteljskom tekstu bišeg direktora Uprave policije, a aktuelnog savetnika za bezbednost Predsednika Crne Gore, koji se ničim nije ogradio od skandaloznih stavova tog nesrećnog čoveka“.

Koristeći, kako ističu, neznanje jednog broja građana Crne Gore po crkvenim pitanjima, oni pokušavaju da izazovu nemire, ali se uzdamo u Boga i u razumnost najvećeg broja građana Crne Gore, da u tome neće uspeti, o čemu treba prilježno da brinu i nadležni državni organi.

„Bez obzira na sve, Mitropolija ostaje onakva kakva je i bila, otvorena za sve ljude bez razlike u njihovom nacionalnom i političkom izrazu, ali, takođe, vrlo odlučna u tome da ne dopusti narušavanje njenog istorijskog trajanja, kao i prava na ime, dostojanstvo, imovinu i unutrašnji poredak. Mitropolija ne provocira nikakve sukobe niti ih želi u bilo kom obliku, ali insistira da se poštuju verska prava, kako nje kao institucije, tako i svih njenih vernika. To ne treba nikome da smeta“, poručili su iz MCP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.