U trendu

Nekanonska MCP nezadovoljna stavovima Porfirija

SKOPLJE – Nekanonska Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) nezadovoljna je porukom srpskog patrijarha Porfirija da neće odstupiti od ranije utvrđenog stava SPC u pogledu rešavanja makedonskog crkvenog pitanja.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz MCP-OA, agencija MIA je prenela da u makedonskoj crkvi smatraju da je patrijarh Porfirije u svom prvom javnom nastupu, kako kažu, „Carigradsku patrijaršiju označio kao direktnog rušitelja kanona i crkvenog poretka“.

Na SPC-u je, kažu sagovornici agencije, da odluči da li će ostati van rešenja spora sa makedonskom crkvom negirajući, kako kažu, prava carigradske patrijaršije ili će, pak, „aminovati“ njenu odluku.

„Novi srpski patrijarh samo je potvrdio očekivano, da lično, kao i do sada, kao visoki duhovnik Srpske patrijaršije, a od sada, kao ustoličeni srpski patrijarh, neće odstupiti od utvrđene spoljne politike svoje crkva u vezi sa ‘Ukrajinskim crkvenim pitanjem, a time i u odnosu na Vaseljensku patrijaršiju, kao i u vezi sa konačnim rešenjem makedonskog crkvenog pitanja“, naveli su iz MPC-OA.

Smatraju da je takav stav srpskog patrijarha očekivan, ali, kako navode, „sakndalozan, nepotreban i apolitičan“.

Pritom, kažu, patrijarh Porfirije nije propustio priliku da pomene arhiepiskopa Jovana Vraniškovskog kao rešenje za makedonsko crkveno pitanje postignuto Niškim sporazumom.

Nije, navode, neočeivano ni to što je Porfirije pokušao da kaže da je „SPC pronašla rešenje za crkveni problem imenovanjem i izborom Jovana za ohridskog arhiepiskopa“.

Tvrde da novi srpski patrijarh, kako kažu, nije spreman da „žrtvuje svoj unutrašnji kredibilitet“ i odredi drugačiji pravac ka rešavanju otvorenih pitanja u odnosu pravoslanih crkava.

Iz MPC-OA kažu da će Carigrad predložiti konačno rešenje za status makedonske crkve, a to rešenje, uveravaju, neće biti po volji SPC, prenela je MIA.

„Srpska crkva treba da pogleda svoju crkvenu istoriju i činjenice kako je dobila autokefaliju, a zatim i da kaže da li je akcija Carigrada i u odnosu na Ukrajinu i u odnosu na MPC kanonska“, navode iz nekanonske MCP.

Ijava patrijarha Porfirija, navode, samo potvrđuje stalnu nameru SPC da dokaže da u Makedoniji ne postoji autokefalna crkva, što je, tvrde, „nastavak velikosrpske crkvene politike“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.