U trendu

Nemačka i S.Makedonija potpisaće sporazum o bezbednosti

BON – Nemačka i Severna Makedonija potpisaće 17. oktobra u Berlinu bilateralni sporazum o bezbednosti, koji će omogućiti pojačanu saradnju i razmenu informacija bezbednosnih službi dve zemlje.

Sporazum će potpisati ministri unutrašnjih poslova dve zemlje Horst Zehofer i Oliver Spasovski, prenosi Dojče vele na makedonskom jeziku.

Ta informacija objavljena je nakon što je poslanik levičarske partije Andrej Funko u parlamentu postavio poslaničko pitanje vladi o sporazumu, za koji smatra da je u pravcu „tvrđave Evrope“, odnosno da zaustavlja priliva izbeglica.

Međutim, izvori u severnomakedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da sporazum nema nikakve veze sa izbeglicama i ocenjuju ga kao istorijski.

„Decenijama smo pokušavali da postignemo takav sporazum sa Nemačkom i sada smo konačno na pravom putu. Ovaj sporazum će nam omogućiti da u potpunosti sarađujemo i razmenjujemo informacije sa nemačkom policijom. Do sada smo imali samo multilateralne sporazume, a ovo je prvi bilateralni sa Nemačkom“, izjavio je izvor iz MUP-a Severne Makedonije koji je insistirao na anonimnosti.

Kako je rekao, razgovori o sporazumu još treba da se finalizuju, a tehnički detalji sporazuma biće završeni do narednog četvrtka.

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Austrija već inicirala radnu grupu sa ciljem da se postigne koordinisana i kontinuirana saradnja radi razbijanja organizovanih mreža švercera, piše DW.

Kako se navodi, kako bi se to postiglo, istovremeno se povećava razmena informacija sa policijskom agencijom EU, Evropolom, i pograničnom agencijom Fronteks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar