U trendu

Nezavisne: Srbija više sarađuje s NATO, nego BiH

BRISEL – Srbija ima dublju i opširniju saradnju s NATO-om nego Bosna i Hercegovina, iako je među zemljama koje su se opredelile za vojnu neutralnost, objavile su banjalučke Nezavisne on lajn.

Prema podacima koje je portal dobio od NATO, BIH učestvuje u sedam aktivnosti i programa sa tim vojnim savezom, dok je Srbija aktivna u 12 programa, ne računajući Misiju Kfor-a na KiM.

Kada se radi o BiH, istaknuto je da su odnosi s NATO u ključnim oblastima kroz Akcioni plan za članstvo od 2010. godine, Proces planiranja i pregleda (PARP) od 2007. godine, Inicijativu za partnersku interoperabilnost od 2014. godine, zatim kroz program „Integritet u izgradnji“ (BI), te kroz učešće u vojnoj misiji NATO-a u Avganistanu u Misiji „Odlučna podrška“.

Ostale, kako ih NATO definiše, šire oblasti saradnje, odnose se na saradnju sa Evroatlantskim centrom za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRČ), kao i Program „Nauka i mir kroz bezbednost“ (SPS).

Za Srbiju su kao ključne oblasti saradnje navedeni PARP od 2007. godine, Individualni akcioni plan za partnerstvo od 2015. godine, BI program od 2012, zatim Program odbrambenog programa za usavršavanje (DEEP) od 2014. godine, i od iste godine nalazi se i u Inicijativi za partnersku interoperabilnost.

Kao oblasti šire saradnje, navedeni su Projekti izgradnje poverenja, zatim SPS program, EADRČ, program „Žene, mir i bezbednost“, te vojna vježba „Srbija 2018“, koju NATO ocenjuje kao veoma važnu u saradnji sa tom zemljom.

Kako se navodi, u šire oblasti saradnje sa Srbijom NATO navodi i ekspertize i trening koji Srbija pruža NATO-u i partnerskim zemljama u Trening centru u Kruševcu, u kojem se sprovodi obuka o sprečavanju bioloških, radioloških i nuklearnih pretnji, a tu je još i vežba izgradnje kapaciteta koju je NATO sproveo u decembru 2017.

Za BiH NATO na svojoj internet stranici kaže da se radi o zemlji koja teži da postane članica, dok za Srbiju naglašava da, za razliku od ostalih zapadnobalkanskih zemalja, ne teži da postane članica.

„Srbija je produbila politički dijalog i saradnju sa NATO-om po pitanjima od zajedničkog interesa, s važnim fokusom na podršku demokratskim, institucionalnim i odbrambenim reformama“, navodi se na sajtu NATO.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je nedavno da se Srbija trudi da održava dobre odnose sa NATO-om i da sa Alijanskom učestvuje u raznim programima.

„Imamo i individualni plan akcionog partnerstva, članovi smo inicijative Partnerstvo za mir. Znači, sarađujemo veoma odgovorno, ozbiljno i konstrukivno“, rekao je dačić za nezavisne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar