U trendu

„Nije mi poznato odakle Kolinda crpi takve konstatacije“

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić demantovao je navode hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da je u BiH porastao broj ekstremističkih grupa.

On je negirao i reči Kitarovićeve kao da se BiH suočava sa migrantskom krizom.

„U našim komunikacijama i analizama nemamo takve zaključke. Odakle ona crpi takve konstatacija meni nije poznato“, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je istakao da posebno začuđuje ocena hrvatske predsednice da se BiH suočava sa migrantskom krizom, navodeći da BiH uopšte nema problema u vezi sa tim pitanjem.

„Možda nas je zabunom stavila na balkansku rutu, jer mi nismo na toj ruti, pošto nijedan migrant nije skrenuo s balkanske rute i došao u BiH“, istakao je ministar bezbednosti BiH.

Prema njegovim rečima, postoje pojedinačni pokušaji migranata da uđu u BiH i odu dalje iz ove zemlje.

„To se dešavalo i ranije. Zato i imamo imigracioni službu, sve razvijene kapacitete da se borimo protiv toga“, kazao je Mektić.

Grabar – Kitarović izjavila je juče u Neumu da je BiH „izložena novim izazovima, posebno zbog rasta broja ekstremističkih grupa i migrantske krize“.

Komentarišući jučerašnji sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu, Mektić je kazao da je Vučić prvobitno odbio da se sastane s Dodikom, ali da je posle ogromnog Dodikovog insistiranja pristao da se nakratko sastane s predsednikom RS.

„Prosto je nemoguće šta je na konferenciji za novinare Dodik izjavio o čemu su razgovarali. Za 16 minuta je razgovarano o problemima u BiH i načinu kako Srbija može pomoći BiH u rešavanju tih problema. Dodik ga je upoznao s izgradnjom Univerziteta i bolnice, kako je pao tender, otvaranju novih radnih mesta… Razgovarano je i o projektima koji su već u realizaciji. Na kraju ga je Vučić informisao o održanom Samitu u Sarajevu“, kazao je Mektić.

Prema njegovim rečima, kada se pogledaju sve teme, o kojima je, kako je Dodik rekao, razgovarao s Vučićem, trebalo im je sedam dana, a ne 16 minuta, koliko je razgovor trajao.

Mektić je još kazao da je Dodik, govoreći o jučerašnjem Samitu u Sarajevu, primetio kako to ne može biti Samit premijera zemalja zapadnog Balkana, jer BiH nema vladu i premijera, već Savet ministara i predsedavajućeg tog tela.

„Od čitavog skupa u Sarajevu, zajedničke izjave, Vučićevih poruka, on je primetio da to nije bio Samit premijera. Omalovažavao je skup premijera, koji su došli da reše probleme. Kao da smo mi retardirani i ne znamo da imamo predsedavajućeg Saveta ministara. Dodiku je najvažnije da je to primetio“, kazao je ministar bezbednosti BiH.

Komentarišući Vučićev stav da je neophodno raditi na pomirenju Bošnjaka i Srba, Mektić je rekao da to jeste ključno pitanje na kojem se treba raditi.

„Poručio bih svim Srbima, Bošnjacima i Hrvatima da ne obraćamo pažnju na nebuloze, urlanja i galamu pojedinaca, već da stvaramo pomirenje na svakom koraku. Moramo početi opraštati jedni drugima, ne zaboravljajući ono što se desilo. Istinu treba gajiti čitavo vreme i na bazi međusobnog poverenja i uvažavajući prošlost graditi budućnost“, naglasio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.