U trendu

Nikodijević i Radojičić o saradnji Beograda i Banjaluke

BANJALUKA – Postoje dobri osnovi da Beograd i Banjaluka još više sarađuju u raznim oblastima, a plan je da u budžetu grada Beograda za 2019. godinu budu opredeljena dodatna sredstva da domaća pozorišta gostuju u Banjaluci.

To je rečeno na sastanku predsednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.

Nikodijević je rekao da je uvek veliko zadovoljstvo doći u Banjaluku sa kojom, dodao je, Srbija ima zaista intenzivnu saradnju.

“Pre oko mesec dana dogovorili smo održavanje Poslovnog foruma koji je danas počeo u Banjaluci i mislim da je to prvi konkretan rezultat pomenutog sastanka. Želimo dodatno da eksploatišemo dobre odnose RS i Srbije, odnosno Banjaluke i Beograda. Ekonomska i privredna pitanja su dominantna, ali mi kao gradovi imamo toliko zajedničkih tema i prostora za saradnju”, rekao je on.

Naveo je da su problemi sa kojima se Beograd i Banjaluka suočavaju veoma slični i da ta dva grada imaju i slične ciljeve.

Kako je dodao, postignut je dogovor da se već od naredne nedelje intenzivira saradnja u turizmu, kulturi i obrazovanju.

“Želimo da otvorimo vrata našim ustanovama i institucijama da bliže i bolje sarađuju i na taj način iskoriste dobre političke odnose. Sve što ćemo u budućnosti raditi biće pre svega u vezano za interes građana Beograda i Banjaluke. Naši gradovi nisu samo zbratimljeni samo na papiru, jer imamo zaista drugačiju vrstu odnosa i komunikacije”, dodao je Nikodijević.

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da je na sastanku bilo reči o nizu tema koje se tiču saradnje u školstvu, komunalnim uslugama, kulturi…

“Banjluka i Beograd su pobratimi. Imamo dobre osnove i jaku volju za saradnju. Verujem da je i nacionalni interes da Beograd i Banjaluka sarađuju”, dodao je on.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović koji je rekao da će 2019. godine više pažnje biti posvećeno saradnji sa Banjalukom.

“Planiramo da u budžetu za 2019. godinu opredelimo dodatna novčana sredstva da naša pozorišta gostuju u Banjaluci. Dogovorili smo se danas sa rukovodstvom Banjaluke da isplaniramo to zajedno i ja mislim da će građani Banjaluke, ali i drugih mesta iz RS, uživati u gostovanjima beogradskih pozorišta”, dodao je Mladenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.