U trendu

Novi bugarski parlament održao konstitutivnu sednicu

SOFIJA – Novi bugarski parlament danas je održao prvu, konstitutivnu sednicu posle izbora održanih 11. jula.

Za predsednika parlamenta izabrana je pravni stručnjak Iva Miteva, za koju je glasalo 137 poslanika, dok je 99 bilo uzdržano.

Stranka „Postoji takav narod“, koju predvodi Slavi Trifonov, ima 65 mandata u skupstini sa 240 mesta, što je daleko do potrebne većine za formiranje vlade, prenosi AP.

U parlamentu je ušlo još pet partije.

GERB, bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova, ima 63 mesta, Socijalistička partija 36 mesta, liberalna antikorupcijska grupa Demokratska Bugarska 34, stranka etničkih Turaka 29, a savez levog centra „Ustanite!Dolazimo!“ 13 mesta.

Trifonov je pre glasanja rekao da će ići u koaliciju samo sa dve druge grupe, koje su bile deo prošlogodišnjih masovnih uličnih protesta protiv vlade Borisova, ali i zajedno sa njima ne predstavljaju većinu u parlamentu.

Analitičari predviđaju da uprkos široko rasprostranjenoj želji za promenama nakon višemesečnih protesta, glasanje građana nije uspelo da reši politički problem, a mogući novi krug izbora samo bi povećao nevolje najsiromašnjije zemlje članice Evropske unije, naveo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.