U trendu

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović položio zakletvu

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je položio predsedničku zakletvu i u svom govoru poručio da će se u spoljnoj politici fokusirati na tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet, bez obzira na otvorena pitanja sa pojedinim državama.

„Takvih tačaka ima više od onih koje nas dele i sa susedima i s drugim državama, čak i kad su u pitanju zemlje s kojima imamo najviše problema“, naglasio je Milanović.

On je istakao da su ratovi gotovi i da u Hrvatskoj niko ne sme da se oseća ustrašenim ili diskriminisanim po bilo kom osnovu.

Milanović je istakao važnost borbe protiv korupcije, kao i nezavisnost nauke, sudstva i medija.

Za razliku od ranijih predsedničkih inauguracija na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, inauguracija Zorana Milanovića bila je daleko skromnija i održana je u podne u kabinetu predsednika na Pantovčaku.

Na svečanosti je bilo svega 40 zvanica – najviši državni funkcioneri, uključujući i odlazeću predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović i dvojicu bivših predsednika – Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, porodica izabranog predsednika i članovi njegovog izbornog tima.

Zvanice su pozvane po funkcijama, tako da na inauguraciji nije bilo predsednika stranaka, diplomata, kao ni predstavnika verskih zajednica.

Ceremonija inauguracije održana je u svečanoj dvorani, a himnu je otpevala Josipa Lisac.

Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. januara, pobedio je Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Novi predsednik Hrvatske rodjen je u Zagrebu 1966. gde je diplomirao pravo. Radio je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova tokom 1990-tih, a posle smrti Ivice Račana 2007. Izabran je za predsednika SDP, vodeće stranke levog centra u Hrvatskoj.

Koalicionu Vladu levog centra vodio je od kraja 2011. do početka 2016. Posle gubitka parlamentarnih izbora kada nije uspeo da formira Vladu, podneo je ostavku na mesto predsednika stranke i posvetio se privatnom biznisu.

Kampanju je vodio pod sloganom „Normalno, predsednik s karakterom“ ističući da će se boriti protiv nepravde, nasilja, korupcije, štititi slabije i ljudska prava, kao i zalagati se za ravnopravnost svih gradjana.

Milanović je kao kandidat Socijaldemokratske partije pobedio u drugom krugu izbora, 5. januara, aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz Hrvatske demokratske zakednice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.