Novinarki Đikanović ukinut pritvor

PODGORICA – Sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda ukinuo je pritvor bivšoj urednici podgoričkog portala FOS media, Anđeli Đikanović, koja je uhapšena par sati nakon što je objavila informaciju da su pripadnici kosovske ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan.

Đikanović je tu informaciju objavila pozivajući se na puzdana saznanja, a tužilaštvo je tražilo određivanje pritvora zbog, kako prenose podgoričke Vijesti, činjenice da je „osumnjičena novinar i da je kao novinar očigledno iznošenjem lažnih vesti na pomenutom portalu izazvala paniku među građanima.

Tužiteljka je, navodi se, pritvor tražila i zbog činjenice da je „Đikanović duži niz godina novinar i da je tako očigledno stekla brojne konekcije i poznanstva među licima koja se bave javnim informisanjem i da joj je pored nespornog prestanka radnog odnosa dostupan veći broj medija preko kojih može da objavljuje tekstove istog ili sličnog tipa“.

„Za određivanje pritvora po navedenom pritvorskom osnovu potrebno je da postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će osumnjičena ponoviti krivično delo. Naime, okolnosti navedene u predlogu za određivanje pritvora po nalaženju ovog sudije ne dovode do realnog i objektivno utemeljenog zaključka da će osumnjičena u slučaju odbrane sa slobode ponoviti krivično delo jer se za postojanje ovog zakonskog pritvorskog osnova traže posebne okolnosti, a kojih u konkretnom slučaju nema jer osumnjičena do sada nije krivično osuđivana niti se protiv nje vode drugi krivični postupci“, navedeno je u odluci sudije o ukidanju pritvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.