U trendu

Novosti: Crna Gora proteruje 30 monaha i monahinja SPC

Crna Gora namerava da protera više od 30 monaha i sveštenika SPC. Sa članovima njihovih porodica, reč je o pedesetak građana koji rade u ovoj državi.

Kako pišu Novosti, pod velom propisa koji regulišu prijavu boravišta, zvanična Podgorica zatvara vrata državljanima Srbije koji prema domaćim zakonima ne ispunjavaju uslove da žive i obavljaju versku službu u ovoj državi. U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj poručuju da svi pravni lekovi nisu iscrpljeni i da borba za status još traje.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kaže za Novosti da je u središtu novog progona tridesetak monaha, sveštenika i članova njihovih porodica koji su do ove godine imali uredno regulisano boravište u Crnoj Gori. Ministarstvo unutrašnjih poslova ovaj status im nije produžilo.

„Bili su prinuđeni da izađu iz Crne Gore do okončanja postupka. Uložene su žalbe pred Upravnim sudom. U pojedinim slučajevima su odbijene, a deo postupaka je još u toku“, objašnjava Džomić.

Problem sa boravištem klirika SPC koji nisu rođeni u Crnoj Gori ogoljen je 2011. godine, kada su državna vrata zatvorena grupi od osamdesetak monaha, monahinja, sveštenika SPC i članova njihovih porodica.

Iza propisa koji regulišu trajni, odnosno, privremeni boravak u najmlađoj evropskoj državi tada je provejavala zvanična politika koja, zahtevajući preregistraciju Mitropolije crnogorske-primorske, nije prihvatala SPC kao punopravnu domaću versku zajednicu. Sa argumentom da je u Crnoj Gori Crkva stvorila državu, i da je prirodno starija od nje, Mitropolija se do danas nije registrovala pred državnim organima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)