U trendu

NSRS danas o poseti Đukanovića i vitalnomom interesu RS

BANJALUKA – U Banjaluci će danas biti održana sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude utvrđen dnevni red i termin održavanja 11. posebnog zasedanja na zahtev člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

U Narodnoj skupštini 21. februara je zaprimljen Dodikov zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta tog bh. entiteta o pokretanju vitalnog interesa RS-a na dve odluke usvojene u Predsedništvu BiH.

Dodik traži da se NSRS izjasni da li je najavljenim dolaskom predsednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na granici BiH, ugrožen vitalni interes RS.

Opozicija se protivi pokretanju veta kada je reč o poseti Đukanovića, čija poseta bila predviđena za 3. i 4. marta.

Nakon protivljenja Dodika dolasku Đukanovića s obzirom na događaje u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, kojem se protivi SPC, Đukanović je ranije saopštio da je odlustao od te posete.

Predsednik SDS-a Mirko Šarović smatra da nije bilo nimalo mudro Dodiku to što nije dao saglasnost za dolazak Đukanovića jer misli da će BiH, a posebno RS, time diplomatski mnogo izgubitim, preneli su mediji u RS.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je rekao da sve što se dešava poslednjih dana pokazuje jednu vrstu turbulencije i prema Narodnoj skupštini RS-a po pitanju korišćenja važnog prava koje koristi član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda kako ne bi bio preglasan.

Na posebnoj sednici parlamenta poslanici bi trebalo da se izjasne o Dodikovoj izjavi o proglašenju odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, „veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar