U trendu

NSRS: Visoki predstavnik ne može biti nadređen Srpskoj

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske odbacila je večeras zahtev visokog predstavnika i dala podršku odlukama koje je doneo Odbor za obeležavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS 1991-2016.

Usvojeni zaključak odnosi se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodeljenih određenim licima.

NSRS konstatuje da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj, navodi se u usvojenim zakl?učcima koje su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka, prenosi RTRS.

Narodna skupština odbacuje „bonska ovlašćenja“ i konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog delovanja, koji je utvrđen Aneksom 10, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlašćenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. bonska ovlaštenja.

Zaključke su podržala 53 od 56 prisutnih poslanika u sali, dok niko nije glasao protiv, niti je bilo uzdržanih.

Poslanici SDS-a i PDP-a nisu se izjašnjavali o ovim zaključcima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.