U trendu

Nuhodžić: CG preduzela mere za eventualni prihvat migranata

PODGORICA – Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić izjavio je da je Crna Gora preduzela sve mere za eventualni prihvat migranata i izbeglica u slučaju njihovog priliva.

Nuhodžić je na konferenciji Ujedinjenih nacija o migracijama, koja se održava u Maroku, rekao da se Crna Gora zalaže za dalje jačanje regionalne saradnje.

„Vlada Crne Gore radi na svim poljima, kako bi bolje regulisala migracijske procese, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju države. Kao odgovorna država preuzela je sve mere za eventualni prihvat migranata i izbeglica u slučaju njihovog priliva, a u skladu sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti“, rekao je Nuhodžić.

Verujemo, dodao je on, da odgovoran pristup u suočavanju sa migracionim izazovima zahteva zajedničke aktivnosti svih država radi efikasnog suočavanja sa kompleksnim zadatkom očuvanja bezbednosti granica uz obezbeđivanje bolje budućnosti onima koji se suočavaju sa patnjom.

„U tom kontekstu, od izuzetne je važnosti da sve zemlje Zapadnog Balkana usklade nacionalna zakonodavstva u oblasti migracija i azila, kao i da harmonizuju normativni okvir sa direktivama i standardima Evropske unije, a posebno ojačaju kadrovske i tehničke kapacitete sistema kontrole kretanja stranaca. Migrantska kriza koja je pogodila Evropu, ukazala je na mnoge manjkavosti nacionalnih sistema i uputila na jačanje regionalne saradnje, razmjenu iskustava, informacija, podataka, te pripremu zajedničkog odgovora na ovaj fenomen, ali i razmenu nedostajućih resursa“, istakao je Nuhodžić, preneo je portal IN4s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.