U trendu

NVO MI traži da sveštenici SPC napuste Cetinjski manastir

PODGORICA – NVO Montenegro International traži da sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve napusti Cetinjski manastir, za koji tvrde da je u vlasništvu Grada.

Ova NVO je inicijativu uputila gradonačelniku Cetinja Aleksandru Kašćelanu i predsednici Skupštine Maji Ćetković i dala im rok da odluku donesu do 7 sati 6. januara.

Inicijativa je pokrenuta da bi nekanonska Crnogorska pravoslavna crkva mogla u tom crkvenom objektu obavljala bogosluženja, a njeni vernici da se poklone moštima Svetoga Petra Cetinjskog.

U inicijativi se, između ostalog, navodi da je Crna Gora postala teokratska država u kojoj sveštenici, a uz to još, kako navode, „sveštenici druge države, pišu zakone“.

„Mitropolija crnogorsko primorska koja je eparhija Srpske pravoslavne crkve stoluje čak i na Cetinju! Svoju je okupacionu bazu instalirala gde drugo nego pored moštiju velikoga Svetoga Petra Cetinjskoga, pomiritelja i utemeljivača države Crne Gore“, navode iz ove NVO.

Dodaju je i da je Cetinje, kako kažu, grad heroj koji je prvi „jasno i glasno rekao ‘ne’ nadolazećem talasu velikosrpskog nacionalizma devedesetih godina“, preneo je podgorički portal CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.