U trendu

Objasniću BL šta je pogrešno u odlikovanju ratnih zločinaca

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će vrlo rado doći u Banjaluku i objasniti Narodnoj skupštini RS šta je pogrešno u odlikovanju ratnih zločinaca.

Incko je u razgovoru za Al Dzažiru Balkans najavio da bi odbijanje zahteva NSRS da povuče odlikovanja, moglo da rezultira nametanjem Zakona o zabrani negiranja genocida.

Incko je prošle godine rekao da je spreman da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, podseća portal Kliks, a kaže da vremena ima do idućeg sastanka Saveta bezbedsti, početakom maja.

„Imamo još nešto manje od tri meseca, važno je da počne proces razmišljanja. Od kazne mi je bitnije da razmisle o tome da li je važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu ili Srđana Aleksića“, rekao je Incko.

On je naglasio i da ako se odlikovanja ne povuku, ovaj slučaj uključuje i sankcije protiv Dodika zbog ploče s imenom Radovana Karadžića na studentskom domu na Palama.

Komentarisao je i zahtev Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS koji je zatražio da Incko podnese izveštaj o radu rekavši da je njegova dužnost da predaje izveštaje Savetu bezbednosti UN, a ne pojedinačno nekom drugom.

„No, vrlo rado ću doći u Banjaluku i reći šta je pogrešno sa odlikovanjem ratnih zločinaca i zašto bi NSRS trebalo to da objasni“, kazao je Incko.

Incko je nedavno u pismu Skupštini RS dao rok od tri meseca da poništi povelje koje je dodelila Radovanu Karadžiću Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, a kako bi se time „uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda“.

Usledio je niz reakcija iz Republike Srpske u kojima Incko kritikovan, uz poruku da Skupština neće ispuniti njegov zahtev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.